Közélet

Az orosz hadsereg figyelmeztető lövést adott le egy brit hajóra

Egy orosz hadihajó figyelmeztető lövéseket adott le a brit felségjelű HMS Defender rombolóhajóra, miután az orosz vizekre tévedt a Fekete-tenger északnyugati partvidékén – idézte a Reuters az Interfax orosz hírügynökség beszámolóját, ami szerint ezt követően a Defender elhagyta az orosz vizeket, melyekre 3 kilométer mélyen merészkedett be az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint.

Fotó: Elif Ozturk Ozgoncu / Anadolu Agency / AFP

A közlemény kitért arra is, hogy a lövések előtt felszólították a rombolót a távozásra, de ez nem reagált; ezt követően figyelmeztették két nagy erejű lövedékkel. A műveletben egy Szu-24M típusú orosz katonai repülőgép is részt vett, amely figyelmeztetésként négy bombát vetett a tengerbe a Defender nyomvonalában.

A brit védelmi minisztérium nem sokkal később cáfolta, hogy az orosz haditengerészet figyelmeztető lövéseket adott le hadihajója irányába. Közölték: a Defenderre senki nem adott le figyelmeztető lövést, a brit királyi haditengerészet hajója folytatja az áthaladást „az ukrajnai területi vizeken” a nemzetközi jognak megfelelően.

Az orosz védelmi minisztérium szerda délután az incidens miatt bekérette a moszkvai brit nagykövetség katonai attaséját, és kifejezte szándékát, hogy bekéresse Deborah Bronnert moszkvai brit nagykövetet. A tárca közleménye szerint az orosz fél a brit romboló „veszélyes műveleteit” az ENSZ 1982-es tengerjogi egyezményének súlyos megsértéseként értékeli.

A brit haditengerészet rombolójának a Fekete-tengeren történt veszélyes műveletét illető szakmai értékelését hazánk védelmi minisztériuma már elvégezte. Szeretném hozzátenni, hogy ezt a nemzetközi joggal és az orosz jogszabályokkal ellentéres durva brit provokációnak minősítjük. Szeretném közölni, hogy a brit nagykövetet be fogjuk idézni hazánk külügyminisztériumába

– mondta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

A moszkvai katonai minisztérium felszólította a brit felet, hogy alaposan vizsgálja ki a Defender legénységének magatartását, hogy a jövőben elejét lehessen venni a hasonló incidensek.

figyelmeztető lövés Fekete-tenger Oroszország romboló hajó Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek