Közélet

Háromból kettő amerikai nem ismeri készülő ünnepnapjuk történelmét

Az Egyesült Államok kongresszusának szenátusa kedden megszavazta, hogy június 19-e szövetségi ünnepnap legyen a rabszolgaság végének emlékére.

Ezzel tizenkettőre bővült a fizetett szövetségi ünnepnapok száma.

A törvényjavaslatot nagy valószínűséggel elfogadja a képviselőház is, ezt követően pedig továbbítja Joe Biden elnöknek aláírásra.

2019. 06. 22 Juneteenth parádé a philadelphia-i Malcom X Parkban. Fotó: Shutterstock

A Gallup vállalat felmérése szerint azonban

van még mit tanítani az amerikaiaknak az új ünnepnapjukról, mivel közel kétharmaduknak (62 százalékuknak) semmi, vagy csak kicsi ismerete van a dátum történelmével kapcsolatban, és csupán 12 százalékuk az, aki áthatóan ismeri az eseményeket.

A kutatás egyik érdekessége, hogy a fekete lakosságnak számottevően nagyobb aránya (37 százaléka) volt tisztában az ünnepnap történetével, míg másik 32 százalékuk is tudott több tényt az adott nappal kapcsolatban – írja a Statista.

Infographic: Americans' Familiarity With Juneteenth Still Limited | Statista

Az amerikaiak között csak minden negyedik ember (25 százalék) nem támogatja a szövetségi ünnepnappá nyilvánítását, szemben azzal a 35 százalékkal aki egyetért az újítással.

A 70-es évek végétől a Juneteenth Texas államban már hivatalos ünnepnapnak számított.

Azóta ugyan több államban is bevezetésre került a kezdeményezés, komolyabb szövetségi hátszelet csak mostanában kapott a dátum.

szövetségi ünnepnap Amerikai Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek