Közélet

Így foltozná be az ellátási láncokat Biden

A Fehér Ház új akciótervet hozott nyilvánosságra az ellátási láncok megszakadásának orvoslására – írja a Forbes. A járvány kezdetén az egészségügyi felszerelések, újabban pedig a félvezetők hiánya okozott komoly problémákat az Egyesült Államokban.

Éppen ezért Joe Biden még február 24-én hozott elnöki rendeletében szólított fel az ellátási láncok felülvizsgálatára, melynek most eredményeként kedden bejelentették, hogy

az Egyesült Államok új testületet állít fel a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok leküzdése érdekében.

A testület célja, hogy az amerikai kereskedelmi képviselő vezetésével olyan konkrét jogsértéseket tárjon fel, amelyek az ellátási láncok megszakadásához vezetnek, és amelyek kereskedelmi jogorvoslattal kezelhetők.

A testület egyebek között kínai kereskedelmi tevékenységeket vizsgál majd olyan, az Egyesült Államok szempontjából kritikus termékekre vonatkozóan, mint a félvezetők, az elektromos járművekben használt akkumulátorok vagy az ipari eszközökben használt neodímium mágnes.

A felálló szervezet látókörében négy kritikus terület szerepel: a gyógyszerek, a félvezetők, a nagy kapacitású akkumulátorok és a kritikus ásványok.

A gyógyszergyártás terén a tervek szerint Biden egy hidegháborús törvényre hivatkozva – mely az elnök számára felhatalmazást ad az ipar irányítására – több gyógyszer amerikai gyártását hazavinné, erre 60 millió dollárt is hajlandó fordítani, és a privát szektorral közös konzorciumot hozna létre. Különösen nagy problémát okoz, hogy

a generikus gyógyszerek közel 90 százaléka az Egyesült Államok határain kívül készül.

Fotó: Mandel Ngan / AFP

A félvezetők terén a jelentés nem fogalmaz meg egyértelmű javaslatokat, ugyanakkor jelzi, hogy a magánszektor 75 milliárd dollárnyi beruházást tervez a területen, amiből 17 milliárd Dél-Koreából – leginkább a Samsungtól – érkezik.

A dokumentum a kongresszust további 50 milliárd dolláros kiadás engedélyezésére szólítja fel kutatás-fejlesztés és gyártás területén.

A csiphiány az autóipar számára 110 milliárd dolláros kiesést jelenthet idén világszerte.

Az ország energiaügyi minisztériuma 17 milliárd dollár hitelt adna a helyi gyártású akkumulátorokra, míg a belügyminisztérium a kritikus fontosságú ásványok bányászatára és feldolgozására igyekszik minél több helyszínt találni, továbbá a munkaügyi minisztérium több mint 100 millió dollárt szán képzések támogatására.

A jelentés az elektromos autókra történő átállás gyorsítását is javasolja. A szenátus kedden szavaz egy törvénycsomagról, mely az ország Kínával való versenyképességét hivatott növelni, mely a fenti javaslatok közül

52 milliárd dollárt adna az amerikai csipgyártásra, továbbá 81 milliárd dollárt 4 év alatt kutatás-fejlesztésre.

A kereskedelmi minisztérium azon gondolkodik, hogy kivessen-e vámot az autógyártásban és hadiiparban egyaránt fontos szerepet játszó neodímium mágnesekre.

 

generikus gyógyszeripar csiphiány Joe Biden gyógyszeripar ellátási láncok amerikai szenátus
Kapcsolódó cikkek