Közélet

Így lett Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere

Mészáros Lőrinc személye és üzleti sikerei sokakat foglalkoztatnak, ám viszonylag keveset szerepel a médiában. Csütörtökön derült ki, hogy tíz év után megelőzte Csányi Sándort az ország legmódosabb embereinek rangsorában, és már ő szerepel az első helyen a 100 leggazdagabb magyart rangsoroló magazin listáján. Az Index közölt vele exkluzív interjút.

Egy óriási vállalatcsoportot működtetünk, csaknem 30 ezer alkalmazottal a gazdaság szinte minden szegmensében, vagyis a magánszférában mi vagyunk a legnagyobb foglalkoztatók.

– fogalmazott a Mészáros Csoport működéséről a vállalkozó, aki egyébként nem tulajdonít nagy jelentőséget a listán elért helyezésének.

A csoportnak tavaly 1200 milliárd forintos árbevétele volt, ebből nagyjából 280 milliárd az építőiparé.

Mint közölte: a közbeszerzési eljárások kevesebb, mint a 10 százalékát nyerik el, ezért alaptalannak tartja azokat a vádakat, amelyek szerint kivételezett helyzetben van. Példaként említette, hogy tavaly megközelítőleg 4300 milliárd forint volt a teljes hazai építőiparban felhasznált forrás, vagyis a csoport részesedése ebből alig 7 százalékos. Ezért szerinte nem igaz, hogy a „Mészáros mindent visz”.

Az üzletember szerint az elmúlt években sokat javultak a gazdasági körülmények, a fiatal vállalkozókat is bátorítja:

A tisztességes és tehetséges üzletemberek is megtalálják a számításaikat, és sikeresek tudnak lenni.

Mészáros Lőrinc arról is beszélt, hogy erősebb Opus részvényárfolyamot szeretne.

Úgy véli, a piacnak 350 forintra kellene áraznia a papírt.

A Magyar Bankholding Zrt. fúziójáról elmondta: a tulajdonosok szeretnék, ha 2023-2024-re lezajlana a nagyszabású átalakítás. A vízióik között alternatív bankolási lehetőségek is szerepelnek.

Fotó: MW

A vállalat történetének fő mérföldköveként emelte ki a Tigáz megvásárlását és a Titász-tranzakciót, amellyel a hazai energetikai piac jelentős szereplőjévé léptek elő.

A családjáról megosztotta: mindhárom gyermek a cégcsoportban dolgozik, a legidősebb lánya a Mészáros Csoport első számú vezetője.

Bármi történne, akkor is nyugodt lehetnék, mert a gyermekeim a nagylányom vezetésével hatékonyan elirányítják ezt a vállalatcsoportot.

És persze nem szabad elfelejteni azt se, hogy már van 40-50 olyan menedzser, akik a tulajdonosi körrel együtt meghatározzák a stratégiánkat, valamint kiváló szakértelemmel és vezetői kompetenciákkal irányítják a vállalatcsoportot – részletezte.

Mészáros Lőrinc reagált a magánéletét firtató híresztelésekre és elismerte, hogy kapcsolatban áll Várkonyi Andreával és már az esküvőt tervezgetik.

Andival nagyon boldogok vagyunk. Egyikünknek sem volt kérdés, hogy össze szeretnénk kötni az életünket.

Mészáros Lőrinc interjú
Kapcsolódó cikkek