Közélet

Játékos körülmények között ismerkedhetnek gyerekek a felnőttek világával

Az MVM csoport standjával bővült a budapesti Minipolisz gyermekváros, ahol a 3–12 éves korosztály játszva ismerheti meg az energetika világának alapjait. Az interaktív játszóházba látogató gyermekek az atomerőmű mellett a megújuló energiáról, valamint a villamosenergia-rendszer működéséről is tanulhatnak.

A kiállítás közel féléves pihenő után nyitotta újra kapuit a családok előtt.

A minivárosban a gyermekek a való életet imitáló helyszíneken és szerepkörökben ismerkedhetnek meg a felnőttek világával.

Az ünnepélyes újranyitás után már nemcsak pénztárosként, rendőrként, vagy rádiós műsorvezetőként, de az ország energetikai rendszerének irányítójaként is kipróbálhatják magukat.

A MiniPolisz városa különleges helyszínként segíti a gyerekek fejlődését, hiszen már a legkisebbek is játékosan ismerhetik meg a felnőttek világát, a különböző közszolgáltatásokat, mostantól pedig az energetika világát is. Nagy öröm, hogy a lezárások után e kisváros kapuit is újranyithattuk a gyermekek előtt. Bízom benne, hogy az idelátogató családok legalább ekkora örömmel fedezik majd fel a megújult területeket, köztük több állami vállalat és intézmény, így az MVM Csoport installációját is

– mondta Mager Andrea, a nemzeti kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

Az MVM csoport kiemelt célja, hogy egyszerűen és közérthetően mutassa be a legfiatalabbaknak is az energetika bonyolult világát. A fiatalok támogatása, illetve a környezettudatoságra nevelés elkötelezett híveként tudjuk, hogy a következő generációk edukációját nem lehet elég korán kezdeni. Számtalan, e célt szolgáló programunk mellett mostantól a legkisebbnek is lehetőségük lesz, hogy játszva ismerjék meg az energiatermelés világát, erőműveink és az energetikai rendszer működését

– hangsúlyozta Kóbor György, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója az új, energetikai városrész átadásakor.

A miniváros új szegletében, az MVM csoport standjánál a gyerekeknek egy kisváros folyamatos energiaellátását kell megoldaniuk, látványos makettek és kapcsolórendszerek segítségével igazítják az energiatermelést az aktuális fogyasztáshoz. A stand kialakításánál fontos szempont volt, hogy a gyermekek minél több ismeretet szerezhessenek az energetika világáról.

A kisváros három központi állomáson egy-egy üvegbúra alatt, mini makettek jelképezik az energiatermelési lánc legfontosabb elemeit. A folyamatosan termelő atomerőmű mellett egy, időjárásfüggő, megújuló energián alapuló erőművet, illetve a villamosenergia-rendszer egyensúlyáért felelős, gyorsan szabályozható kiegyenlítő erőművet irányíthatnak az érdeklődők. A játékosok feladata, hogy biztosítsák a kisváros, kijelzőn megjelenített, folyamatosan változó energiaszükségletét. A játék célja, hogy a csapat irányításával a megtermelt energia és kisváros energiaigénye mindig egyensúlyban legyen. Az erőművek működése mellett a kicsik és nagyok megismerkedhetnek az alternatív energiaforrások jelentőségével, valamint a villamosenergia-rendszer egyensúlyának ellátásbiztonságban betöltött szerepével.

Kóbor György Mager Andrea MVM Csoport
Kapcsolódó cikkek