Közélet

Kapkodják a helyreállítási kötvényt

Az első kötvénykibocsátás az Új nemzedék EU nevű, a helyreállítást segítő gazdaságélénkítési terv keretében sikeres volt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint.

Az Európában eddig legnagyobb intézményi kötvénykibocsátás közel 20 milliárd euró bevonására volt képes. A kötvények 10 évesek és élénk érdeklődés övezte őket, így sikerült kedvező árazási feltételeket is elérni.

Von der Leyen szerint az Európai Bizottság maximum 800 milliárd euró forrást tervez a tőkepiacokról bevonni 2026-ig.

A keretből 386 milliárd euró és 407 milliárd euró vissza nem térítendő támogatások formájában lesz elérhető.

Ez évente 150 milliárd euró kölcsön felvételét jelenti. Arról is beszélt, hogy a most bevont források a Next Generation EU keretében, a helyreállítási eszközhöz és az uniós költségvetés által finanszírozott különböző programokhoz kapcsolódó első kifizetésekre kerülnek majd. 2021 végéig 80 milliárd euró kibocsátását rövid lejáratú kincstárjegyek fogják kiegészíteni.

Az uniós kötvények és kincstárjegyek pontos összege a finanszírozási igényektől függ majd, és az ezen igények alapjául szolgáló első értékelést a bizottság ősszel felül fogja vizsgálni. Az uniós bizottság az év második felében képes lesz finanszírozni a helyreállítási eszköz keretében a tagállamoknak szánt valamennyi tervezett vissza nem térítendő támogatást és kölcsönt, valamint fedezni tudja a Next Generation EU által támogatott uniós szakpolitikák finanszírozási szükségleteit is – mondta.

Fotó: Shutterstock

A folyó árakon mintegy 800 milliárd euró összegű ideiglenes helyreállítási eszköz Európa koronavírus-világjárványból való kilábalásának támogatására, valamint

egy zöldebb, digitálisabb és ellenállóbb Európa építésének elősegítésére jött létre.

Bejelentette továbbá, hogy a tagországi kormányokkal folytatott intenzív párbeszédet követően a brüsszeli testület befejezte értékelését a nemzeti helyreállítási tervekről, és szerdától kezdődően illetékes kollégáival végig látogatja a tagállamokat. Hozzátette, ezen a héten Portugáliába, Spanyolországba, Görögországba, Dániába és Luxemburgba látogat.

A bizottság közleménye szerint az új, tíz éves lejáratú kötvény 0 százalékos kamatszelvényt tartalmaz, és 0,086 százalékos kibocsátáskori hozammal rendelkezik, 2 bázisponttal a swapügyletek átlagára alatt árazták. Árazása 32,3 bázisponttal meghaladja a 2031 februári lejáratú 0,00 százalékos Bundét.

Az ajánlati könyvben végül több mint 142 milliárd euró szerepelt, a kötvényt hétszeresen jegyezték túl.

A tranzakció lebonyolításában vezető partnerként a BNP Paribas, a DZ BANK, a HSBC, az IMI-Intesa Sanpaolo és a Morgan Stanley vett részt. A társvezetők a Danske Bank és a Santander voltak.

 

helyreállítási alap kötvénykibocsátás Ursula von der Leyen Európai Unió
Kapcsolódó cikkek