Közélet

Keményen megsarcolnák a G7-ek a techóriásokat, így reagáltak a cégek

A G7-ek már megállapodtak a globális mértékéről, amely így a nyereség 15 százalékát tenni ki a multinacionális vállalatok esetében. A reform, amennyiben véglegesítésre kerül, a világ legnagyobb vállalatai közül azokat adóztatná, amelyeknek haszonkulcsa 10 százalék feletti. Az Amazon, a Google és a Facebook üdvözölte az újításokat – adta hírül a CNBC.

A társasági adóztatás globális kiterjedésű reformjának előmozdításáról állapodtak meg Londonban tartott, szombaton véget ért kétnapos értekezletükön a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) pénzügyminiszterei.

Az egyezség alapján, a G7 soros elnöki tisztségét betöltő Egyesült Királyság, valamint az Egyesült Államok, Kanada, Japán, Németország, Franciaország és Olaszország pénzügyminiszterei egyetértésre jutottak annak az alapelvnek a támogatásában, amely

15 százalékos szinten határozná meg az egyes országok számára célként kitűzött társaságiadó-kulcs minimumát.

Az amerikai techóriások üdvözölték a globális adótervezetet, és várják a szélesebb körű tárgyalásokat.

Fotó: Shutterstock

Amazon

Jeff Bezos vállalata üdvözölte az előrelépést, és remélik, hogy ezzel hamarosan megérkezhet a várt stabilitás a nemzetközi adórendszerbe. A CNBC-nek úgy fogalmaztak, hogy várják a szélesebb körű G20-as tárgyalásokat.

Facebook

A Facebook alelnöke, Nick Clegg örömmel fogadta a hírt, és jelezte, hogy cége már régóta szükségesnek érezte a globális adótörvények reformját. A megállapodást egy jelentős első lépésnek nevezte annak irányába, hogy a vállalatok és a nyilvánosság bizalmát erősítsék a határokon átívelő adórendszerekben.

Facebook has long called for reform of the global tax rules and we welcome the important progress made at the G7. Today’s agreement is a significant first step towards certainty for businesses and strengthening public confidence in the global tax system.

— Nick Clegg (@nickclegg) June 5, 2021

Google

A Google egyik szóvivője úgy nyilatkozott a Sky News-nak, hogy támogatják a kezdeményezést, és remélik, hogy kiegyensúlyozott és tartós megállapodás fog születni.

A G7-csoport deklarált célja az – és a brit pénzügyminiszter is erre utalt –, hogy a globális tevékenységű vállalatok ott adózzanak, ahol áruikat vagy szolgáltatásaikat forgalmazzák. Ez szerepel az egyezségről a brit pénzügyminisztérium által szombat délután kiadott részletes ismertetésben is.

globális megállapodás tervezet reakció Google adó Facebook bejelentés G7 15 százalék Amazon
Kapcsolódó cikkek