Közélet

Kiválthatja az uniós zöldkártyát a magyar védettségi igazolvány

Három napon belül megkaphatja az oltást az, aki most regisztrált, és mivel minden oltóanyagból többlet van, szabadon választhat, hogy melyiket szeretné beadatni magának

– mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón.

Hozzátette, a magyar társadalom 54 százalékát már sikerült beoltani, és ha hozzávesszük a fertőzésen átesettek számát, akkor 60 százalékos jelenleg a védettsége.

A miniszter szerint a magas látencia miatt további 6-16 százalékkal magasabb lehet a ténylegesen védettek száma. A második oltást eddig 3,7 millióan kapták meg.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az Európai Uniós védettségi igazolvány, a zöldkártya kiváltására alkalmas lesz a magyar digitális védettségi igazolvány Gulyás Gergely elmondása szerint.

A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így minden rendelkezésre áll majd, amikor július elsején életbe lép az uniós szabályozás.

A szerdai kormányülésen az önkormányzati járda- és útfelújítási pályázatokról is tárgyaltak, a Belügyminisztérium 6 milliárd forintos keretösszeggel írt ki pályázatot erre a célra, az önkormányzatok részéről azonban további 22 milliárd forintos igény jelentkezett erre a célra.

Ezért a további 20 milliárd forint forrást biztosít a kormányzat a belterületi út- és járdahálózat fejlesztésére. Ez egyébként illeszkedik a Magyar Falu Programhoz is, amelynek keretében 3,8 milliárd forint áll rendelkezésre a mellékutak fejlesztésére.

 

járvány vakcina koronavírus oltás Szentkirályi Alexandra védettségi igazolvány Kormányinfo Gulyás Gergely Magyar falu program
Kapcsolódó cikkek