Meghalt Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok volt védelmi minisztere – közölte a CNBC. A politikus 88 éves volt.

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Donald Rumsfeld amerikai államférfi, odaadó férj, apa, nagyapa és dédapa nyolcvannyolc éves korában, családja körében, szeretett taosi, új mexikói otthonában eltávozott közülünk

– tudatta közleményében a család.

Fotó: Tim SLOAN / AFP

Rumsfeld először a Nixon kormányzatban töltött be különböző posztokat, volt például NATO-nagykövet Brüsszelben. Majd Gerald Ford adminisztrációjában 1975-77 között volt már egyszer védelmi miniszter. George W. Bush hatalomra kerülése óta ő és szoros szövetségese, Dick Cheney alelnök határozta meg az amerikai külpolitikát és a védelmi politikát is.

Bush védelmi minisztereként eredeti terve az volt, hogy átalakítja a hadsereget, de erőfeszítését beárnyékolták a 2001. szeptember 11-i terrortámadások, majd az afganisztáni és az iraki háború.

 Bush 2006 novemberében vált meg Rumsfeldtől, miután az amerikaiak szemében jelentősen csökkent a kormány népszerűsége az iraki háború elhúzódása miatt, és a kongresszusban a demokraták vették át az uralmat a félidős választásokat követően. 

Rumsfeldet sokan bírálták, többek között John McCain néhai republikánus szenátor, aki azt mondta, hogy párttársa a világ egyik legrosszabb védelmi minisztereként vonul majd be a történelembe.

Az amerikai szenátus 2008-ban emberiesség elleni bűncselekményekben való bűnrészességgel vádolta meg a volt tárcavezetőt az amerikai fogolytáborokban uralkodó állapotok miatt. 

Különösen az iraki Abu Graibban található börtön körüli botrány volt kedvezőtlen hatással Rumsfeld hírnevére, miután a védelmi miniszter személyesen adott felhatalmazást durvább kihallgatási technikák bevetésére a foglyokkal szemben.