Közélet

Merkely elképzelhetetlennek tartja, hogy Eriksen az Eb alatt visszatérjen a pályára

A Semmelweis Egyetem (SOTE) rektora szerint professzionális volt a dán futballista újraélesztése a pályán. A finn labdarúgó-válogatott 1-0-ra legyőzte a társházigazda dán csapatot a Európa-bajnokságon, Koppenhágában. A szombati mérkőzés 43. percében Christian Eriksen,

a dánok játékosa mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került.

A szívgyógyász, sportorvos az InfoRádiónak azt mondta:

a típusos hirtelen szívhalál mögött általában valamilyen, a szívizmot érintő strukturális megbetegedés áll, ritkábban pedig genetikai, veleszületett megbetegedés. A hirtelen szívhalál oka vélhetően kamrafibrilláció, amelyet defibrillációval tudtak helyrehozni, és addig szívmasszázzsal tartották fent a keringést.

Merkely szerint az is lehet, hogy szerzett ok áll az eset mögött, mert

a koronavírus-járvány idején egy vírusfertőzést követő szívizomgyulladás is okozhat ilyen panaszt.

Merkely Béla
Fotó: Kovács Tamás / MTI

A rektor nem zárta ki, hogy a dán játékos valaha még futballozzon, de azt elképzelhetetlennek tartja, hogy az Európa-bajnokságon alatt visszatérjen a pályára.

Ha megvan az ok, akkor vannak olyan módszerek, amelyekkel minimálisra lehet csökkenteni az újbóli előfordulás esélyét

– fejtette ki, megemlítve, hogy léteznek speciális beültethető eszközök, amely segítenek elkerülni a szívmegállást. A SOTE rektora szerint ilyenkor az a feladat, hogy az okok kezelése és a rizikó csökkentése mellett visszaadják a játékosnak a sport örömét, a biztonságos körülmények között. Ha nincs erre lehetőség, akkor viszont fel kell hagyni a versenyszerű sporttal.

Erikssen a kórházból ösztökélte a társait, hogy játsszák le a mérkőzést

Eriksen Facetime-on tudott beszélni játékostársaival.

 

Merkely Béla Christian Eriksen Európa-bajnokság labdarúgás
Kapcsolódó cikkek