Közélet

Saját törvényeit is megszegte a ciprusi kormány

A hivatalos vizsgálat szerint a kiadott 6779 kedvezményezettnek 53 százaléka úgy kapott útlevelet, hogy nem lett volna rá jogosult – írja a Reuters.

A séma szerint 2 millió eurós ingatlanbefektetés illetve kétszer 100 ezer eurós adomány kellett az útlevél megszerzéséhez,

ám sokan a családtagjaik részére is kértek ez alapján útlevelet, pedig ők nem lettek volna erre jogosultak. Az aranyútlevél program fő kedvezményezettjei oroszok voltak.

Ciprus a programot 2020 végén zárta le, miután fény derült arra, hogy nem csak befektetők de bűnözők is éltek a lehetőséggel. A Reuters hírügynökség 2019 októberében beszámolt róla, hogy Hun Sen kambodzsai miniszterelnök bizalmasai és családtagjai is ciprusi útlevélhez jutottak. Az al-Dzsazíra 2020 augusztusában arról tájékoztatott, hogy

legalább 60 ember jelenthet biztonsági kockázatot, akik 2017 és 2019 között nyertek állampolgárságot Cipruson.

Fotó: Amir Makar / AFP

A jelentés egy áprilisban nyilvánosságot látott változata szerint gyakori volt, hogy

ugyanazt az ingatlant sorozatban használták a letelepedni vágyók,

miután az állampolgárság kiadásra került, noha a hivatalos szabályok szerint a befektetést csak 5 év után lehetett volna 500 ezer euróig mérsékelni.

A program keretében 9,7 milliárd euró áramlott a szigetországba Nikosz Anasztasziadisz elnök szerint 2013 és 2020 között.

Az Európai Bizottság biztonsági kockázatokra hivatkozva kötelezettségszegési eljárás indítását is fontolgatta Ciprus ellen az ügyben.

letelepedési kötvény aranyútlevél Ciprus Európai Unió
Kapcsolódó cikkek