Közélet

Szárnyal az amerikai tizenévesek foglalkoztatása

Az tengerentúli vállalattulajdonosok tömegével veszik fel a fiatal dolgozókat, ahogy a világjárvány előtti élet kezd visszatérni. Ennek eredményeképpen az amerikai kamaszok foglalkoztatása az 1953-as év óta nem látott arányokat mutat, és 2008 óta nem dolgozott ennyi fiatalkorú az államokban – írja a The Wall Street Journal.

Szárnyal az amerikai tizenévesek foglalkoztatása.

Jelentős munkaerő-kereslet növekedése volt a turizmus és vendéglátás területein, ahol a fiatalokat jellemzően sokat alkalmazzák. A tapasztaltabb munkavállalók hezitálása, és a megnövekedett igény az ilyen típusú munkakörökre ahhoz vezethet, hogy 2021 a fiatalok foglalkoztatásának éve lehet – mondta Luke Pardue, a Gusto közgazdásza a lapnak.

Fotó: Shutterstock

Amerika-szerte komoly problémákat okoz a munkaerőhiány, és próbálják visszacsalogatni a járvány alatt talonba rakott dolgozókat. Az amerikai kereskedelmi kamara elnöke nemzeti vészhelyzetnek nevezte az aktuális helyzetet.

Ez a fiataloknak több lehetőséget jelent, hogy válogassanak a legjobban fizető állások között.

Egy fiatal dolgozótól például a Covid-19 világjárvány miatt vált meg tavaly a foglalkoztatója, ahol 11 dolláros (3100 forintos) órabérért dolgozott. Most, a járvány után pedig visszahívták, hogy dolgozzon újra velük, azonban már 15 dolláros (4200 forintos) órabér mellett.

Ugyan májusban az ötödik egymást követő hónapban növekedett a foglalkoztatottak száma az iparágban, mindent egybevetve a vendéglátás területéről továbbra is másfél millió dolgozó (12 százalék) hiányzik a pandémia előtti szintekhez képest – írja a Business Insider.

A diploma nem garancia a magasabb fizetésre

A járványidőszak is rávilágított, hogy előny, ha ott lapul a zsebünkben egy aduász szakma, ami vészhelyzetben segít a felszínen maradni.

 

vendéglátás munka tizenéves turizmus fiatal foglalkoztatás állás Amerikai Egyesült Államok kamasz dolgozó
Kapcsolódó cikkek