Közélet

Több tüntetőt is börtönbe küldhet Lukasenka aláírása

Aláírta kedden Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a tüntetőket több év börtönbüntetéssel fenyegető törvényt. Eközben nyugati diplomaták találkoztak Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel, egyben felszólították a fehérorosz hatóságokat: hagyjanak fel a tüntetők, a független média és a civil társadalom elleni fellépéseikkel.

A törvény értelmében akár három év börtönbüntetéssel is sújthatják azokat, akiket egy év alatt kétszer is elítéltek nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt, ha ismét megsértik a büntetőtörvénykönyvnek a tömegrendezvények megszervezésére és megtartására vonatkozó rendelkezéseit.

Lukasenka Bident és Putyint is meginvitálta

Ha meg akarják vitatni Fehéroroszország problémáit, utazzanak ide – mondta a fehérorosz elnök.

Fehéroroszországban korábban pénz- vagy kisebb, legfeljebb két hétig tartó börtönbüntetéssel sújtották azokat, akik nem engedélyezett tiltakozásokon vettek részt.

Az új törvény ezenkívül 3-5 év börtönbüntetést irányoz elő a közrend súlyos megsértése esetén. A hatóságok széles körben emeltek ennek címén tüntetők ellen.

Fotó: Michal Cizek / AFP

A jogszabály ezenkívül lehetővé teszi akár két év börtönbüntetés kiszabását arra, aki tiltott információt tesz közzé a világhálón, ennek számít egyebek között a kormány elmozdítására való felhívás is.

Fehéroroszországban az elnök a múlt hónapban hagyta jóvá azt a törvényt, amely megtiltja a médiumoknak, hogy élőben számoljanak be a nem engedélyezett tüntetésekről, valamint lehetővé teszi a tájékoztatási minisztérium számára médiaszervezetek bezárását bírósági végzés nélkül is.

A fehérorosz hatóságok könyörtelenül felléptek többek között újságírókkal szemben is, számos nagyobb hírportál oldalát blokkolták, illetve ellenzéki Telegram-csatornákat helyeztek törvényen kívül azáltal, hogy szélsőségesnek minősítették őket.

Mindeközben kedden uniós, amerikai, brit, svájci és japán diplomaták találkoztak Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszterrel, akinek – mint a találkozó után kiadott közleményükben fogalmaztak – nyomatékosan felhívták a figyelmét arra, hogy

a fehérorosz válság fokozódik, hogy egyre nagyobb mértékben üldözik az ellenzéket, a médiát, a civil társadalmat, valamint általában a társadalmat, benne a fehéroroszországi lengyel kisebbséggel.

A diplomaták felszólították a fehérorosz hatóságokat: hagyjanak fel a tüntetők, a független média és a civil társadalom üldözésével, engedjék szabadon a politikai foglyokat, vizsgálják ki a jogsértéseket, valamint indítsanak el egy olyan, minden felet magában foglaló politikai folyamatot, amely végül szabad és tisztességes választásokat eredményez.

Újabb újságírót vettek őrizetbe Fehéroroszországban

Ismeretlenek egy járműbe kényszerítették.

 

Minszk Fehéroroszország törvény tüntetések börtönbüntetés tüntetők Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek