Közélet

Új szerzői jogi törvény védi a felhasználókat

A változások első lépését a pandémia miatt már megtette a kormány, hiszen új szerzői jogi szabályokra volt szükség a digitális távoktatás érdekében.

Az online platformok működését szigorúbban szabályozza, a felhasználóikat pedig jobban védi a ma életbelépő, módosított szerzői jogi törvény. A modernizált jogszabály jelentősége abban rejlik, hogy több ponton is megkönnyíti a tartalmakhoz való hozzáférést és azok felhasználását, miközben meg is erősíti a szerzők és jogosultak helyzetét ebben a környezetben – írja az Igazságügyi Minisztérium közleményében.

A változások első lépését a pandémia miatt már tavaly megtette a kormány, hiszen új szerzői jogi szabályokra volt szükség a digitális távoktatás érdekében.

A frissített törvény két uniós irányelv átültetésével új szabad felhasználási lehetőséget nyújt a kutatási célú szöveg és adatbányászat tekintetében is, továbbá bevezeti a paródia kivételt (utóbbi azt jelenti, hogy egyes szerzői jogi tartalmak paródia céljából szabadon átdolgozhatók, lesznek az eredeti mű alkotójának engedélye nélkül is).

A törvénymódosítás a szerzőket és előadóművészeket jobb szerződéses pozícióba is hozza, amikor gondoskodik a méltányos díjazásukról és a felhasználók általi megfelelő tájékoztatásukról. Június 1-től hatályosak azok a szabályok is, amelyek révén a könyvtárak, archívumok a gyűjteményük részét képező, kereskedelmi forgalomban nem elérhető műveket könnyebben digitalizálhatják és tehetik elérhetővé online.

Fotó: Shutterstock

„Az 1999-es szerzői jogi törvényt közös munkával a mai, digitális korhoz igazította az Igazságügyi Minisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A jogszabály elavult részeit felülvizsgáltuk, míg a napjaink szerves részét képező online világ szerzői jogi viszonyait pedig egyértelművé tettük a módosításokkal. Ezzel igazságosabb és a szerzők, felhasználók érdekeit jobban védő jogszabály lépett életbe, amelynek szükségességét jól jelzi, hogy a parlamenti képviselők jelentős többsége is a módosítás mellett érvelt” – hangsúlyozta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese.

A módosítások az uniós reformon túlmutatva, az elmúlt években felmerült gyakorlati szinten megfogalmazódott problémákra, tapasztalatokra alapozva bizonyos további pontokon is kiegészítik a hatályos szerzői jogi szabályozást. Ezek közé tartozik a magáncélú másolás modernizációja (pl. teljes könyv csak kézírással való kizárólagos másolhatóságának eltörlése), valamint az idézés alkalmazhatóságának kitágítása vagy az online szerződéskötés szerzői jogi környezetre adaptálása.

felhasználó Igazságügyi Minisztérium védelem szerzői jog törvény
Kapcsolódó cikkek