Közélet

Unió vs AstraZeneca: megszületett az elsőfokú döntés

Az AstraZeneca üdvözli a brüsszeli elsőfokú bíróság pénteki döntését. Az Európai Bizottság keresetében összesen 120 millió adag vakcinát követelt 2021. június 30-i hatállyal, és összesen 300 millió adag leszállítását 2021. szeptember végéig.

A bíróság 80,2 millió adag leszállítására kötelezte a vállalatot 2021. szeptember 27-ig.

A vállalat a mai napig több, mint 70 millió adagot szállított le az országaiba, s az átadott mennyiség már június végéig lényegesen meg fogja haladni a 80,2 millió adagot. Az Európai Bizottság egyéb követeléseit a bíróság elutasította, különösen kiemelve, hogy az Európai Uniónak nincs exkluzivitási joga, vagy előnye más szerződött partnerekkel / országokkal szemben – írja a vállalat közleményében.

Elég komoly kártérítést követel az unió az AstraZenecától

Az Európai Bizottság több millió eurót vasalna be a brit–svéd gyógyszervállalattól, amennyiben a cég nem szállítja le a kellő mennyiségű vakcinát.

Az ítéletben a bíróság elismerte azokat a nehézségeket, amelyekkel az AstraZeneca előre nem látható módon szembesült, s melyek jelentős késedelmet okoztak.

Az gyártó előretekintve keresi az együttműködési lehetőséget az Európai Bizottsággal a járvánnyal szembeni közös fellépés érdekében. A vállalat továbbra is elkötelezett a vakcina széles körű és egyenlő feltételekkel történő elosztása mellett a 2020. augusztusi előzetes szállítási szerződés feltételei szerint.

Fotó: Shutterstock

Kevesebb, mint 12 hónap alatt az AstraZeneca rendkívüli erőfeszítéseket tett egy hatékony, profit nélkül értékesített vakcina előállítására, és jelenleg is az EU 27 tagállamának második legnagyobb szállítója.

A leszállított vakcina a becslések szerint tízezrek életének megmentéséhez járult hozzá és jelentősen csökkentette a kórházi kezelések számát.1,2 A való életből származó eredmények egyöntetűen 90 százalék feletti hatékonyságot mutatnak a COVID-19 miatti súlyos betegség és kórházi kezelés,3-6 míg a legfrissebb angliai és skóciai adatok a vakcina 92 százalékos hatékonyságát igazolják a delta (korábban „indiai”) variáns miatti kórházi kezelések megelőzésében.

Örülünk a Bíróság döntésének.

Az AstraZeneca maradéktalanul eleget tett az Európai Bizottsággal kötött megállapodásának, és továbbra is a vakcina mihamarabbi szállítására összpontosít, amelyet haszon nélkül tesz annak érdekében, hogy segíthessen megvédeni Európában és világszerte az embereket mai generáció leghalálosabb járványától – Jeffrey Pott, az AstraZeneca egyik vezető ügyvédje.

A vállalat továbbra is együttműködik a kormányokkal, nemzetközi szervezetekkel és partnereivel annak érdekében, hogy széles körű és méltányos hozzáférést biztosítson ehhez a jól tolerálható és hatékony vakcinához, a világjárvány ideje alatt haszon nélkül.

Astrára Pfizer a nyerő kombó

Legalábbis erre jutottak Németországban egy kutatás adatai alapján.

 

elsőfokú döntés per bizottság Európai Unió astrazeneca bíróság
Kapcsolódó cikkek