Közélet

14 férfi rokona él ma Leonardo Da Vincinek

Egy nagyszabású kutatás 21 generáción, 690 éven át követte a művész családfáját és 14 ma is élő férfi rokont talált. Azonban mivel Da Vincinek gyereke nem született, ők nem egyenes ági leszármazottai a világhírű festőnek.

A Human Evolution című tudományos lapban megjelent írás szintézise egy évtizeden át végzett kutatásnak, mely a korábbi, Da Vinci családját kutató vizsgálatokban felmerült hibákat is javítja és a hézagokat is kitölti.

Alessandro Vezzosi és Agnese Sabato Da Vinci-szakértők a kutatásukhoz beszéltek a család ma élő leszármazottaival is, akiknek egy része már nyugdíjas és akik többek között irodai alkalmazottként, acélmunkásként és kétkezi munkásként dolgoztak.

Az eredmények biztos alapot jelenthetnek a Da Vinci DNS-ét kutató projekt számára és hozzájárulnak a Leonardo Da Vinci Heritage Association munkájához. A vizsgálat a festő nagyapjától, az 1331-ben született Michelétől a 6. generációt képviselő Leonardo Da Vincin át napjainkig dokumentálja az apa-fiú vonalat. Ez 21 generációt és öt családi elágazást ölel fel.

Fotó: leemage

Leonardónak legalább 22 féltestvére volt, gyermeke azonban nem született. Az öt családi ágat Leonardo apjától, ser Pierótól (5. generáció) és féltestvérétől, Domenicótól (6. generáció) vezették le. A 15. generációtól kezdve több mint 225 egyén adatait gyűjtötték be a kutatók.

A férfi leszármazottak útján öröklődő Y-kromoszóma szinte változatlanul marad fenn 25 generáción át. A mai férfi leszármazottak kromoszómájának az ősi és modern temetkezési helyeken lévő ősökével való összehasonlítása igazolja a megszakítás nélküli vérvonalat és hitelesíti Leonardo saját Y-kromoszómájának markerét.

Mindez választ adhat számos kérdésre, például a polihisztor lángelméjének titkára, szüleinek földrajzi származására, fizikai adottságaira, balkezességére, étrendjére, egészségére, esetleges örökletes betegségeire, valamint különleges látására, szinesztéziájára és más érzékelési adottságaira vonatkozóan, de akár a műalkotások eredetiségének igazolását is segítheti.

DNS Leonardo da Vinci
Kapcsolódó cikkek