Augusztus 19-ig látható Collegium Hungaricum Berlin (CHB) kiállítása fiatal magyar kortárs művészek munkáiból. A 2021-es év első, valós térben megvalósuló offline tárlata a NOW Esterházy Contemporary és a Collegium Hungaricum Berlin együttműködése révén nyílt meg. A CHB 1924 óta a magyar kultúra és tudomány legfontosabb közvetítője Németországban. Ma interdiszciplináris kulturális, művészeti és szellemi színtérként működik, a külföldi magyar kulturális intézetek hálózatának része és a EUNIC Berlin klaszterének alapítótagja.

Fotó: MW

A karantén alatt érezhetővé vált: 

mindannyian szigetek vagyunk. Egyedül, magunkra maradva, körülöttünk a végtelen óceán. Sok művész számára éppen ez az állapot jelenti a normalitást. Legtöbben már a világjárványt megelőzően is állandó home office-ban dolgoztak, saját művészetük bűvkörében, önmagukért és önmaguknak munkálkodva. 

Társadalmunk a művészek effajta életmódját nem korlátozásnak tartja, inkább önmegvalósításként könyveli el.
Az utóbbi hónapok történései valójában arra mutattak rá, hogy a társadalomtól való elzárkózás akár pozitív hatással is lehet az egyénre, sőt, utat nyithat akár a boldogság felé is. A Boldogság szigetei című kiállítás ezt a dinamikát járja körül hat kortárs alkotó szemszögéből.
A kiállító művészek Csató József, Makai Mira Dalma, Nagy Imre, Nemes Márton, Puklus Péter, Tranker Kata. Közül korábban többen elnyerték az Esterházy Art Awardot.

Az Esterházy Magánalapítványok az Esterházy-család több évszázados mecénási és műgyűjtői hagyományait elevenítik fel. A NOW – Esterhazy Contemporary keretében a kortárs művészetet támogatják. 

Tevékenységük egyik fontos láncszeme a 2009-ben megalapított Esterházy Művészeti Díj odaítélése, melynek célja tehetséges fiatal magyar művészek felkarolása, a kortárs képzőművészet és a nemzetközi párbeszéd támogatása. Idén ismét lehetett jelentkezni a díjra, amelynek kiállítással egybekötött díjátadója 2021. december 2-án lesz Budapesten, a Ludwig Múzeumban.