Európában robbanásszerűen terjed a koronavírus delta variánsa, ezért egyre több ország szigorít a beutazási szabályain. Dr. Szlávik János, a TV2 Mokkában azt mondta, 

a nyári utazgatások miatt hazánkba is nagy számban hurcolhatják be a variánst.

A Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint különböző előrejelzések léteznek a negyedik hullámot illetően, de mint elmondta: 

olyat is hallott, mely szerint előfordulhat, hogy a negyedik hullám nagyobb lesz, mint a harmadik.

Szlávik János elmondta, hogy 

a delta variáns könnyebben terjed, de úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedést, és inkább az oltatlanokra jelent veszélyt. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A Bors beszámolója szerint a főorvos azt is mondta, hogy jelenlegi oltások hatékonyak a deltával szemben. Ugyanakkor folyamatban van a továbbfejlesztésük, és akár még az idén rendelkezésünkre állhatnak még hatékonyabbak – tette hozzá.

Szlávik szerint akkor nagyobb biztonságban lennék, és a negyedik hullámot is elkerülhetnénk, ha a jelenlegi 5,5 millió mellé legalább még 3 millió ember megkapná mindkét oltást. 

A legfrissebb adatok szerint meghalt egy beteg, és újabb 44 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. 

Eddig 5 519 495 embert oltottak be Magyarországon, közülük 5 102 847-en már a második adag vakcinát is megkapták. Kórházban 80 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 17-en vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 1 778-an vannak.