A pénteken megnyíló Shanghaj csillagászati múzeum kiállításoknak, planetáriumnak, obszervatóriumnak fog helyet adni. A 420 ezer négyzetméternyi területtel rendelkező múzeumban egy 23 magas teleszkóp is megtalálható – írja a CNN

Fotó: Fang Zhe / XINHUA  / AFP

Az Egyesült Államokban és Kínában is székhellyel rendelkező Ennead Architects építésziroda volt felelős a kivitelezésért, mely 2014-ben egy nemzetközi pályázaton nyerte el a a múzeum megtervezésének jogát. 

Az épület megtervezését a csillagászat inspirálta

–  mondta Thomas J. Wong vezető tervező egy videóinterjúban.

Wong és csapata azt kívánta megmutatni, hogy a világűrben minden folyamatos mozgásban van, és számos erő hat egymásra.

Wong tervezésében a kozmikus rejtélyt három íves –  kupola, boltív és dóm – formában jeleníti meg, melyek a napot, a holdat és a csillagokat jelképezik. A múzeumot szándékosan egyenes vonalak nélkül tervezték meg, legörbített formája a világegyetem alakját hivatott tükrözni.

Fotó: Fang Zhe / XINHUA /  / AFP

Először a múzeum főbejárata felett található kupola látványa tárulhat a látogatók szeme elé. A kupola az idő és a hónapok múlását is jelzi azáltal, hogy napsugarak körét vetíti ki. Ezt követi a csillagvizsgáló terem. A planetárium az épület tetejéről ereszkedik le, szimbolizálva a holdkeltét. A masszív szerkezet alsó része súlytalanul lebeg, így alatta akár el is tudnak sétálni a látogatók. Nem utolsó sorban a tető csúcsán található fordított üvegkupola lehetővé teszi a látogatók számára, hogy a nyitott éjszakai égboltot is megcsodálják.

Az Ennead Architects építésziroda egyik társalapítója, James Polshek  tervezte a a New York-i Természettudományi Múzeumban található Rose Központot (Rose Center for Earth and Space). Wong szerint a New York-i múzeum ihlette a shanghaji múzeum tervezését.

Polshek kozmikus katedrálisként utalt a Rose Központra, ez az állítás a Shanghaji Csillagászati Múzeumra is vonatkoztatható. 

– mondta Wong.