A Volánbusz vitatja a szombathelyi önkormányzat helyi közlekedési szolgáltatóváltásra  vonatkozó döntését, és minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt  szerezzen álláspontjának. A társaság továbbra is utasai színvonalas kiszolgálását, a  személyszállítási feladatok hatályos közszolgáltatási szerződésnek megfelelő ellátását  tartja szem előtt – olvasható a társaság közleményében. 

Szombathely Megyei Jogú Város – mint a helyi személyszállítási közszolgáltatás megrendelője – a feladat odaítélése érdekében lefolytatott eljárása során érvénytelenné nyilvánította a  Volánbusz által benyújtott pályázatot. 

A Volánbusz vitatja az eljárás eredményét is  meghatározó önkormányzati döntést. A közlekedési társaság szabályos, a valós költségekre  fedezetet nyújtó pályázatot adott be, és mivel megítélése szerint a kihirdetett eredmény a  pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok  tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel, a rendelkezésére álló jogi eszközökkel  kíván érvényt szerezni álláspontjának. 

Fotó: MTI/Kovács Tamás


A közlekedési vállalat a jelenleg érvényes és hatályos közszolgáltatási szerződése lejártáig  átlátható működés mellett a korábban megszokott, szerződésszerű módon, a szolgáltatás folyamatosságára és az utasok biztonságára vonatkozó követelményeknek továbbra is  megfelelve szállítja utasait, és biztosítja Szombathelyen a helyi személyszállítási  közszolgáltatást.  

A Volánbusz a megyeszékhely helyi közlekedésében 226 ezer járaton 7,6 millió utast szállít  évente az önkormányzat által előírt követelményeknek megfelelően. 

Az elmúlt év  novemberében jelentősen fiatalodott a járműállomány, hiszen 7 új, környezetkímélő  Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba, ami a csuklós járművek  60 százalékának cseréjét jelentette. 2021. június elején pedig három új MAN Lion’s City GL