Közélet

Dübörög a lakáspiac

Sok lakás készült el és még több épül az ingatlan.com közleménye alapján. Mindemellett egyre drágább új építésű lakáshoz jutni.

Az 5 százalékos, kedvezményes lakásépítési áfa felpörgette a lakásépítési kedvet – olvasható az ingatlan.com közleményében. Az idei év első felében 15 274 ezer lakásépítési engedélyt adtak ki Magyarországon, ami 22 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / VG

A lakásépítési kedv felfutása az 5 százalékos kedvezményes lakásépítési áfa idei újbóli bevezetésével, valamint a járványhatás miatti múlt évi alacsony bázisadatokkal magyarázható

– mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Nem csupán az építési kedv, az átadott ingatlanok száma is nőtt, az első félévben 9795 lakóingatlant adtak át, ami 2020-hoz képest 13, 2018-hoz és 2019-hez képest több mint 50 százalékos bővülést jelent. Mindez arra enged következtetni, hogy számos építkezés eredménye most érett be, különösen Budapesten, ahol az átadások 273 százalékos növekedését követően több mint 4500 új lakóingatlan készült el. Balogh szerint így 2021-ben több mint 20 ezer lehet a száma a befejezett lakásoknak.

Nemcsak az építkezések szaporodtak meg, de az átadott ingatlanok ára is felfelé indult. 

Budapesten januárban 875 ezer forint volt egy új építésű lakás négyzetméterára, míg júlisban már 923 forintot kértek ugyanezért, ami 5,5 százalékos növekedést jelent fél év alatt.

Fotó: ingatlan.com

Ennél is gyorsabban nőttek az árak a megyeszékhelyeken, ahol 13 százalékos drágulást követően átlagosan 605 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért, ám ezen városok között nagy a változatosság. 

Debrecenben 12 százalékos volt a drágulás az első félévben, így júliusban már 700 ezer forintot meghaladta az átlagos négyzetméterár az új lakóingatlanok esetében. Győrben 11 százalékos emelkedés eredményeként 555 ezer forintra nőtt. Nyíregyházán 420 ezer forintos négyzetméteráron szerepeltek az új lakóingatlanok, ami viszont stagnálásnak felel meg a januári szinttel összevetve. 

Balogh ugyanakkor azt gondolja, hogy ezen drágulás jelentős mértékben köszönhető az építőanyagok árainak az emelkedésének és 

emiatt a drágulás üteme az idén és jövőre átadott lakások körében tartós lehet.

új építésű lakások ingatlan ingatlanpiac
Kapcsolódó cikkek