Közélet

Hajtóvadászat a haiti elnök gyilkosai ellen

Négy embert megöltek, kettőt őrizetbe vettek a port-au-prince-i hatóságok az elnök feltételezett gyilkosai közül.

A haiti rendőrök tűzharcba keveredtek egy zsoldososztaggal, amely feltehetően meggyilkolta Jovenel Moise elnököt. A csoport négy tagját megölték, kettőt őrizetbe vettek – közölte helyi idő szerint szerda este az ország rendőrfőnöke a közszolgálati televízióban.

Zsoldosok rövid ideig túszként tartottak fogva három rendőrt, de sikerült kiszabadítani őket - mondta Leon Charles. Közölte azt is, hogy a hatóságok folytatják a hajtóvadászatot a többi feltételezett tettes után. Élve vagy holtan, de előállítják őket – hangsúlyozta a rendőrfőnök.

Előzőleg a karibi ország tájékoztatási minisztere, Frantz Exantus is az írta a Twitteren, mellőzve a részleteket, hogy a rendőrség őrizetbe vette az államfő feltételezett gyilkosait.

Fegyveresek szerdára virradóra ölték meg a rezidenciáján Jovenel Moise haiti elnököt. A támadásban megsebesült az elnök felesége, Martine Moise is, őt szerdán válságos állapotban szállították egy floridai kórházba.

Fotó: VALERIE BAERISWYL / AFP

A karibi ország ügyvivő miniszterelnöke, Claude Joseph szerint az elnököt "angolul és spanyolul beszélő külföldiek" gyilkolták meg. A haiti médiában keringő, meg nem erősített forrásból származó videó alapján többen azt feltételezik, hogy a támadók az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) embereinek adták ki magukat. Ned Price amerikai külügyi szóvivő leszögezte, hogy a DEA érintettségével kapcsolatos híresztelésen teljesen hamisak.

 

Haitit politikai válság sújtja, Moisét – aki ellen nemrég erőszakos tüntetéseket is szerveztek – korrupcióval vádolják, illetve azzal, hogy bűnbandákkal állt kapcsolatban. A meggyilkolt elnök egy ideje rendeleti úton kormányzott, mert az országban nem tartottak választásokat, holott az ellenzék szerint az államfő mandátuma lejárt.

Haitin az utóbbi években elharapózott a bűnözés, a súlyos szegénységgel küzdő ország egyes részeit fegyveres csoportok ellenőrzik.

Jovenel Moise Haiti merénylet
Kapcsolódó cikkek