Mintegy 1300 nyertes pályázó 21 milliárd forint forráshoz jut a Magyar falu program két pályázatán, amelynek eredményei még csütörtökön felkerülnek a kormany.hu-ra - jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Vajszlón, sajtótájékoztatón.
Gyopáros Alpár elmondta:

a kistelepülések önkormányzati ingatlanok fejlesztésére, azon belül tetők, nyílászárók cseréjére, homlokzatfelújításra, kisebb külső-belső rekonstrukciókra,

továbbá közösségszervezők bérköltségére és rendezvények kiszolgálásához szükséges eszközök beszerzésére költhetik a támogatást.
Az egyik pályázat révén lehetőség nyílik a polgármesteri hivatali mellett más funkciót ellátó faluházak, továbbá könyvtárak, közösségi terek rekonstrukciójára, szolgálati lakások kialakítására - tette hozzá.

Fotó: Kálmándy Ferenc

Megjegyezte, az idén kiírt 14 pályázatból így már kilencben hirdettek eredményt, a maradék öt esetében erre a következő hetekben kerül sor.
A kormánybiztos beszámolt arról, hogy csütörtökön polgármester-találkozókon vett részt Sásdon, Kétújfaluban és Vajszlón. Utóbbit ikonikus helynek nevezte, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2018-as választások után itt beszélt először a Magyar falu programról azzal a céllal, hogy a kistelepüléseken élők életminőségét közelítsék a városi lakosságéhoz.
A program rendkívül sikeres:

a falusi családi otthonteremtési kedvezményt 22 ezer család igényelte több mint 100 milliárd forint értékben a 2 évvel ezelőtti indulása óta,

a falusi útalap keretében 3 ezer kilométernyi mellékúthálózat-fejlesztés zajlik, s ez további 1500 kilométerrel bővül az elfogadott jövő évi költségvetés szerint - mondta.
Gyopáros Alpár kiemelte, hogy - nyitva a piaci szféra felé - pályázatot hirdettek a falusi kisboltok megmentésére, valamint a falvakban működő mikrovállalkozások támogatására is.
A kormánybiztos szólt arról is, hogy

2019-ben és 2020-ban 130 milliárd forint értékben hirdettek ki nyertes pályázatokat,

amelyek népszerűségét az adja a kistelepülések, egyházközségek és civil szervezetek körében, hogy abból olyan tevékenységek, kisebb beruházások is finanszírozhatók, amelyeket más hazai vagy európai uniós pályázatok nem támogatnak.
Nagy Csaba, a térség országgyűlési képviselője örömének adott hangot, hogy a Magyar falu programnak látható eredményei vannak a településeken, és a folytatásához szükséges forrás 2022-re is biztosított a központi költségvetésben.

A program hiánypótló, ahhoz hasonló tartalmú és nagyságrendű kezdeményezés az elmúlt 30-40 évben nem volt Magyarországon

- hangsúlyozta a politikus.
Őri László, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azt közölte: a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz nagyobb települések, kistérségi és járásközpontok fejlesztésére kiírt pályázatait jól kiegészítik a Magyar falu program pályázatai.