Joe Biden amerikai elnök és vezető kormánytisztviselői az amerikai üzleti szféra vezetőivel találkoznak augusztus 25-én, hogy a kiberbiztonság megerősítéséről tárgyaljanak — jelentette be a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán.

Fotó: MANDEL NGAN / AFP

További részleteket nem közöltek arról, hogy mely vállalatok vezetői lesznek jelen a találkozón. Biden elnök nemzetbiztonsági csapatának tagjai és az adminisztráció más tisztségviselői a cégvezetőkkel arról fognak tárgyalni, hogy miképp tudunk együttműködni a kiberbiztonság javítása érdekében. Az amerikai belbiztonsági minisztérium kedden a kiberbiztonságot erősítő új követelményeket tartalmazó utasítást adott ki a csővezetékeket működtető amerikai nagyvállalatok számára.


A minisztériumi rendelet kiadására az elmúlt hónapokban végrehajtott zsarolóvírusos támadásokat követően került sor, amelyek a lakossági fogyasztásban is érzékelhető módon megzavarták a kőolaj- és földgázellátást az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Az iskolákon és orvosi létesítményeken kívül május 7-én az egyik legnagyobb amerikai üzemanyag-ellátó vállalat, a Georgia állambeli Colonial Pipeline számítógépes rendszerét is feltörték vélhetően Oroszországhoz kötődő hekkerek.

A nagyvállalat csaknem 9000 kilométeres vezetékhálózatán benzint, gázolajat, repülőgép-üzemanyagot és egyéb finomított kőolajszármazékokat szállít naponta mintegy 2,5 millió hordó mennyiségben, amellyel az Egyesült Államok keleti partvidékének mintegy felét látja el üzemanyaggal. A májusi kibertámadást követően több keleti parti államban hosszú sorok alakultak ki a benzinkutaknál, és nem volt ritka a földgázhiány sem.