Közélet

Szigorítanak a szomszédaink

A közelmúltban még arról szóltak a hírek, hogy egyre szabadabbá vált számunkra az utazás, és egyre több ország várja tárt karokkal a turistákat, a delta-variáns árnyékában, és a negyedik hullámtól való félelmükben több szomszédos ország is szigorítások bevezetésével szeretne új lendületet adni lassuló oltási programjának. Ezt a magyarok is a saját bőrükön érezhetik.

Horvátország

A horvát Polgári Védelmi Igazgatóság rendelkezésével Horvátország lakosságának a Covid-19 betegségtől történő védelme érdekében ideiglenesen korlátozásra került a beutazás a Horvát Köztársaság összes határátkelőhelyén. A döntés nem vonatkozik azokra a személyekre, akik közvetlenül az országaiból és/vagy régióiból érkeznek, akik rendelkeznek az uniós zöld kártyával (uniós digitális Covid-igazolvány).

Fotó: Kallus György / VG

Azok a magyar állampolgárok, akik nem rendelkeznek az uniós zöld kártyával, a következők egyikének bemutatásával léphetnek be a Horvát Köztársaságba:

  • Oltási igazolás (tehát nem a magyar védettségi igazolvány, hanem az oltáskor kapott papíralapú dokumentum)
  • Negatív PCR vagy BAT teszt
  • Covid-19 betegségen történt átesettség igazolása

A Horvátországba történő beutazás jelenlegi, érvényben lévő feltételeiről a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatnak: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?horvatorszag

A magyar kormány jelenleg hatályos kormányrendelete alapján a Magyarországra történő visszautazás korlátozás nélkül történik, azaz a magyar állampolgárok karantén és teszt kötelezettség, illetve oltási igazolás vagy védettségi igazolvány bemutatása nélkül térhetnek vissza a hazájukba.

Szlovákia

Az északi szomszédunknál július 9-től hatályba lépő szabályozások alapján azoknak a Szlovákiába érkezőknek vagy visszatérőknek, akik nem kapták meg a koronavírus elleni oltást, 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Ezzel egyidejűleg az országban minden bizonnyal oltáshoz fogják kötni bizonyos intézmények, vendéglátóhelyek látogatását, azonban ez a tervezet éles viták tárgyát képezi a döntéshozók körében.

járvány Horvátország utazás Szlovákia
Kapcsolódó cikkek