Közélet

Újabb határátkelő a tálibok kezén

A Talibán elfoglalta az Afganisztán és Irán közötti kulcsfontosságú határátkelőt, Islam Qala-t, alig pár órával azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette országa kivonulását a közép-ázsiai országból.

Az amerika csapatkivonulás májusi felgyorsulása óta az iszlamista szervezet elfoglalta az ország 400 tartományának harmadát – írja a Yahoo News. Ugyanakkor a kormány szerint folyamatban van a terület visszafoglalása.

Fotó: STR / AFP

Órákkal korábban Biden arról beszélt, hogy az amerikai misszió augusztus 31-én ér véget, miután "elérte céljait". Az amerikai elnök ugyanakkor elismerte, hogy nagyon valószínűtlen, hogy a kormányerők képesek lesznek az egész országot az ellenőrzésük alatt tartani, ám a jelenlegi helyzet fenntartása nem opció és nem fogja az amerikaiak újabb generációját az országba küldeni.

Az elnök arról is beszélt, hogy nem nemzetet építeni mentek az országba és annak jövőjét az afgánoknak kell eldönteniük és szerinte nem elkerülhetetlen, hogy a tálibok vegyék át a hatalmat. A Talibán mindenesetre üdvözölte a csapatkivonásokról szóló híreket, akik szerint az amerikai és külföldi csapatok mihamarabbi távozása pozitív lépés.

Miután a tálibok elfoglalták az ország északi részének nagy részét, a kormány kezén csak pár tartományi főváros maradt, melyek utánpótlása csak légi úton lehetséges, miközben az afgán légierő már az elmúlt hetek – az ország nyugati és északi részét érintő – tálib offenzívája előtt is képességei határán teljesített.

Noha a csapatkivonások megkezdése óta a talibán totális offenzívát indított, annak doha-i küldöttei szerint tárgyalásos megoldást szeretnének elérni és nem hisznek a hatalom monopóliumában.

csapatkivonás háború talibán Afganisztán Joe Biden
Kapcsolódó cikkek