A legújabb vírusvariáns a delta plusz nevet kapta, amely a mára már dominánssá vált delta variáns egy újabb mutációja – számolt be róla az MSN.com.
Az eredeti delta rendkívül fertőző, amit alátámaszt az is, hogy az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központjának (CDC) becslése szerint jelenleg az amerikai koronavírus-megbetegedések közel 93 százalékáért felelős.

Fotó: Artur Widak / NurPhoto / AFP

Bár a vírusvariánsok száma jelentősen megnőtt – már alfa, béta, delta és lambda változatot is számon tartanak –, ezek nem mindegyike okoz komoly aggodalmakat.

A delta plusz névre keresztelt változatot először júniusban Indiában észlelték, és veszélyes mutációként azonosították. A "plusz" a delta variáns tüskefehérjéjének mutációjára utal. Ez hasonló ahhoz, ami korábban a béta variáns esetében is megfigyelhető volt. Ez a fajta tüskefehérje lehetővé teszi a Covid és más vírusok bejutását a sejtjeinkbe, emiatt csökkentheti bizonyos kezelések hatékonyságát.

Ugyanakkor Colin Angus egészségügyi modellező szakember a The Washington Postnak nyilatkozva elmondta, hogy nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a delta plusz dominánssá válna a deltával szemben.

Mindaddig, amíg a lakosság nagy része oltatlan, a koronavírus velünk marad, és tovább fog mutálódni

– hívta fel a figyelmet Dr. Anthony Fauci. Joe Biden amerikai elnök egészségügyi tanácsadója szerint szerencsések vagyunk, hogy a rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak a jelenlegi mutációk ellen, de ameddig a koronavírussal szemben védettek aránya nem lesz elég magas, addig a vírusnak meglesz a lehetősége arra, hogy olyan variánst alakítson ki, amely ki tudja cselezni az oltóanyagokat, és a delta variánsnál is dominánsabbá tud válni.

Kína már bezárna a delta miatt

Miután csütörtökön 94 új fertőzöttet azonosítottak Kínában, az ázsiai ország már újabb korlátozások bevezetésén gondolkozik – írta a Bloomberg.

Bár az ország lakosságának 61 százaléka megkapta a koronavírus elleni vakcinát, Kína már a járvány korábbi felbukkanásakor is az adott terület lezárásával védekezett.

Mivel az új esetek több mint fele már a delta variánshoz köthető, így a járvány újabb felbukkanása miatt a kínai kormány a jól bevált korlátozásokhoz, elsősorban az utazások és a légi közlekedés leállításához fog nyúlni az érintett területeken. A legtöbb új esetet Nakingban és Csengcsuban azonosították, de a héten újra megjelent a vírus Vuhanban is.