Közélet

A járvány legbrutálisabb lezárásával próbálkozik Vietnám

Ho Si Minh-városban élelmiszer vásárlásának céljából sem lehet elhagyni a lakást, 10 ezer katona érkezett biztosítani az ellátást és betartatni a szabályokat.

Kétségbeesett lépéssel próbálja megfékezni a koronavírus-járvány tombolását a vietnámi kormány az ország legnépesebb városában, Ho Shi Minh-városban.

Fotó: STR / AFP

Augusztus 23-tól a város lakói csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el az otthonukat, amit a városba vezényelt 10 ezer katona felügyel. Az élelmiszer-ellátást a hadsereg a boltokkal együttműködve biztosítja, így ebből a célból sem hagyhatják el az emberek az otthonaikat. Pham Duk Hai, az ország járványügyi bizottságának az elnöke a bejelentésben nem tért ki arra, meddig tartana a zárlat.

Az országban az új fertőzöttek száma csütörtökön rekordot döntött, 10,639 új betegről értesültek a hatóságok. A város az országban található fertőzöttek több mint a feléért, a vírusban elhunytaknak pedig a 80 százalékáért felel.

Az elmúlt hónapok járványlassító intézkedései némileg mérsékelték a fertőzésszámot, de a hatóságoknak nem sikerült megfékezniük a járvány terjedését, és a vírus eljutott innen a szomszédos térségekbe is. A bejelentés hírére szemtanúk szerint az emberek megrohamozták az üzleteket. Az intézkedésekre annak ellenére kerül sor, hogy a város lakosságának 70 százaléka már legalább az első oltáson túl van.

Vietnám koronavírus
Kapcsolódó cikkek