Az idén nyáron több jelentős sporteseményt szervezett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ), jelenleg a szeptemberi ICF SUP-világbajnokság előkészítésén dolgozik 

– válaszolt a VG kérdésére Balogh Péter Dávid, a MKKSZ sajtófőnöke. Várakozása szerint az esemény jelentős lökést adhat a SUP (stand up paddle) vízi szabadidősport-szakágnak. 

Fotó: Shutterstock


Az ICF SUP-világbajnokságon előreláthatólag több mint ötven ország ezer versenyzője áll rajthoz szeptember 9. és 12. között, Balatonfüreden. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkársága a rendezvényt 240 millió forinttal, a Magyar Turisztikai Ügynökség pedig 20 millió forinttal támogatja. A SUP egyre népszerűbb Magyarországon: 

a víz melletti településeken elterjedtek a kölcsönzési lehetőségek, és évek óta nő a SUP-tulajdonosok száma is. 

Az Intersportnál két éve a nyári hónapokban a kerékpár után a legkeresettebb sporteszköz már a SUP lett, a sporttermék forgalma pedig évente megduplázódik – közölte lapunkkal az Intersport. 

Az MKKSZ által új helyszínen, Zamárdiban rendezett Balaton-átevezésen – a résztvevők tavalyi, 3300-as számát túlszárnyalva – az idén 4200-en indultak. 

Az esemény szervezése 52 millió forintba került, a nevezésekből 30 millió forint folyt be. A kiadásokhoz a Magyar Szabadidősport Szövetség 5 millió forinttal, a Balaton Fejlesztési Tanács további egymillióval járult hozzá – sorolta az MKKSZ sajtófőnöke. 

A májusban, Szegeden megrendezett ICF gyorsasági kajak-kenu világkupa szervezési költsége 346 millió forint volt. A világkupán 26 versenyszámban osztottak érmet, a hatvan ország több mint 900 versenyzőjének viadala a járványügyi intézkedések miatt nézők nélkül zajlott. Az eseményt az Emmi sportért felelős államtitkársága 90 millió, Szeged városa 5 millió forinttal támogatta, a többi kiadást az MKKSZ saját bevételből fedezte.

Az Intersportban 130-150 ezer forintért árulják a SUP-okat, amelyhez az evező 12-15 ezer forint. Felfújható SUP-ot használtan már 60 ezer forintért is vehetünk, és a Balatonnál óránként 3-5 ezer forintért kipróbálhatjuk a sporteszközt.