Közélet

Éhínség következhet Afganisztánban

A háborús helyzet nem tett jót az afgán élelmiszer-termelésnek, amit a harcok kiújulását megelőzően is számos probléma sújtott a koronavírus-járványtól az aszályig.

Élelmiszerhiány fenyeget minden harmadik afgánt a klímaváltozás és a háború következtében – közölte Mary-Ellen McGroarty, az Élelmezési Világprogram (WFP) afganisztáni irodájának vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott pénteki telefonos interjújában.

Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Az országban már a harcok fellángolása előtt is hiány volt élelmiszerből és a helyzeten csak rontott a koronavírus-járvány. Az elmúlt három évben a második aszály sem segíti a termelést, miután az idei tél volt a legszárazabb az utóbbi harminc évben. Ennek köszönhetően az olvadással keletkező vízkészletek is csökkentek, ami az állatállomány ritkulását hozta magával.

A háborús helyzet tovább fokozza a problémákat, hiszen a fegyveresek sok termőterületet elpusztítottak, miközben a földeken dolgozók elmenekültek otthonaikból. Az összecsapások során az infrastruktúra is megrongálódott, hidak omlottak össze, utak váltak járhatatlanná – közölte Mary-Ellen McGroarty.

Az ENSZ segélyszervezetei augusztus közepén már jelezték, hogy humanitárius katasztrófától tartanak a tálibok gyors előretörése miatt. A WFP szóvivője, Tomson Phiri ekkor azt mondta, hogy csak a gyerekek közül mintegy kétmillióan szorulnak segélyre. A szervezetnek 200 millió dollárra lenne szüksége az év végéig, hogy biztosítani tudja az élelmet a rászorulóknak – tette hozzá.

éhínség Afganisztán
Kapcsolódó cikkek