Közélet

Elmarad a Forma-1 Japán nagydíja

A tokiói olimpia után elment a japánok kedve a nemzetközi sporteseményektől. Az elmaradó futam helyére a texasi Austin és Katar tűnik esélyesnek.

A koronavírus-járvány miatt elmarad a Forma-1 Japán nagydíja, közölték a verseny szervezői szerdán. Az október 8 és 10 között tervezett verseny nem az egyetlen az idei szezonban, melyet nem tartanak meg, az október 1 és 3 közé tervezett szingapúri éjszakai verseny törléséről júniusban érkeztek hírek. A Forma-1 szerint a szervezőkkel és a hatóságokkal folytatott párbeszédet követően a Japán kormány hozta meg a döntést – írja a Reuters.

Fotó: Behrouz MEHRI  / AFP

A szigetországban az olimpiával egy időben fellobbanó koronavírus-járványt követően nem túl népszerűek a nemzetközi sportesemények, az augusztus 24 és szeptember 3 közötti paralimpiát is nézők nélkül tartják meg. A Forma-1 dolgozik az új versenynaptáron, a részletek az elkövetkező hetekben várhatóak.

A szuzukai versenypálya tulajdonosa, a Honda az idei év végén búcsúzik a száguldó cirkusztól mint konstruktőr. A Hondával közösen két csapatot – közte a 7 év óta első japán pilótával Juki Cunodával – birtokló Red Bull jövőre AlphaTauri néven folytatja.

Mindez a szingapúri futamot pótló török nagydíj számára is problémás lehet, hiszen az ország a brit kormányzat koronavírussal kapcsolatos piros listáján található, így az onnan visszatérőknek 10 napra karanténba kell vonulniuk, amit elkerülhető lett volna a következő, japán állomás beiktatásával.

Az elmaradt futamot egy második amerikai verseny pótolhatja Austinban, illetve szóba került az első katari nagydíj lehetősége is.

A Forma-1 szigorú egészségügyi szabályok alapján, csapatonként kialakított, koronavírus-mentes buborékok és a résztvevők és a média gyakori tesztelésével működik.

koronavírus Japán Forma 1
Kapcsolódó cikkek