Közélet

Iránban már több mint 100 ezer áldozatot követelt a koronavírus

Iránban már a koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb, ötödik hulláma tombol, a hatóságok a nem létfontosságú üzletek bezárásával és utazási korlátozásokkal próbálnak védekezni, miközben lassan halad csupán az oltási program.

Meghaladta a 100 ezret a koronavírus fertőzésben elhunytak száma Iránban csütörtökön, közölte az ország az állami televízió a Reuters szerint.

Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozó adás szerint szerdán 31,266 új esetet azonosítottak, így a hivatalos adatok szerint már 4,587,683 ember fertőződött meg a perzsa országban, ahol a járvány kezdete óta most a legsúlyosabb a helyzet. A koronavírus így már 100,255 életet követelt Iránban.

Hétfő óta újra szigorú korlátozások vannak érvényben a közel-keleti országban, ahol ez már a koronavírus ötödik hulláma. Az intézkedések értelmében a nem létfontosságú üzleteknek be kellett zárniuk és az utazást is korlátozták. A fertőzések és a halálozások számának gyors növekedése miatt a hatóságok arra kényszerültek, hogy mégis engedélyezzék az ősellenségnek számító Egyesült Államok és Nagy-Britannia által gyártott vakcinák importját, amit az országot vezető Ali Khamenei ajatollah még januárban megtiltott.

Mindennek hatására a több mint 80 millió lakosú országban a Bloomberg adatai szerint egyelőre csak kevesebb mint 20 millió oltást sikerült beadni eddig, ami csak a lakosság 12 százaléka számára elegendő. Az iráni hatóságok az országot sújtó szankciókat okolják a vakcinabeszerzés lassúsága miatt, ám az élelmiszerek és gyógyszerek, továbbá egyéb humanitárius termékek mentességet élveznek a szankciók alól.

vakcina koronavírus oltás Irán korlátozások
Kapcsolódó cikkek