Egy ember életét vesztette a Franciaország déli részén vasárnap óta tomboló erdőtűzben, ami miatt több ezer embernek kellett elhagynia Var régiót. A 7 ezer hektárt érintő erdőtűzben eddig 22 ember sérült meg, köztük öt tűzoltó is — írja a France24.

Fotó: NICOLAS TUCAT / AFP

Az erdőtűz 30 kilométerre Saint-Tropez-től északnyugatra keletkezett és elérte a Plaine de Maures természetvédelmi területet is, melynek a felét letarolta: 

a lángok értékes erdőket, növényvilágot és borvidéket semmisítettek meg.

A tűz gyors terjedése, a magas hőmérséklet és az erős szelek miatt 7 ezer embert kellett evakuálni az otthonaikból és a kempingterületekről. 

Sosem láttunk még ekkora sebességgel terjedő erdőtüzet, az átlagoshoz képest háromszor-négyszer nagyobb sebességgel pusztít

— mondta Thomas Dombry, a La Garde-Freinet település polgármestere az AFP-nek. 

 

A következő órák döntő jelentőségűek lehetnek a tűz megfékezése szempontjából 

— nyilatkozta Emmanuel Macron, aki hozzátette, hogy a lángok terjedését ugyan még nem sikerült megfékezni, de stabilizálni tudták.

Európa mediterrán térségében gyakoriak a szezonális erdőtüzek a száraz és meleg időjárás miatt, de az éghajlatkutatók szerint egyre gyakoribban lehet hasonló jelenségekre számítani a globális felmelegedés miatt. 

 

Borítókép forrása: NICOLAS TUCAT / AFP