Közélet

Megsegítené a bajba jutott csapatokat az UEFA

Jöhet a fizetési plafon, és mentőcsomagot is létrehoz a bajba került csapatok részére az UEFA. A részletek az elkövetkező hetekben kerülhetnek nyilvánosságra.

Az UEFA csaknem elkészült azon akár 6 milliárd eurót érő csomagjával, mely a klubok koronavírus-járvány során felmerült nehézségeit orvosolná – írja a Bloomberg.

Fotó: Glyn KIRK / AFP

A csomag az UEFA elkövetkező hetekben következő háromlépcsős stratégiájának része, mely a klubok felépülést támogatná az egy évig zárva tartott stadionok és a csökkenő közvetítési díjak után. 

A tervek szerint 2 és 6 milliárd euró közötti vészhelyzeti alap jöhet létre a jövőbeli krízisek kezelésére, továbbá új pénzügyi szabályok is életbe léphetnek a pénzügyi fair play jegyében. Ez utóbbi az amerikai profi sportligákhoz hasonló fizetési plafonokat vezetne be, hogy a különböző oligarchák és arab olajsejkek által finanszírozott csapatok sportszerűtlen előnyökhöz jutását elkerülje.

A javaslat értelmében a csapatok alatt juthatnak hitelhez, illetve lehetőségük lenne adósságaik átstrukturálására is. Mindez egy bizonytalan helyzetben érkezik, hiszen az idén több csapat is az UEFA-n kívül igyekezett önálló szuperligát létrehozni, ám a szurkolók és politikusok irányából érkező negatív visszhang hatására ez elmaradt.

A Deloitte júliusi jelentése szerint a 2019/20-as szezon során az európai futballpiac 13 százalékot szűkült, 25,2 milliárd euróra. Ennek hatására a legnagyobb csapatok pénzügyi helyzete is megroppant, így a Barcelona – melynek gazdálkodásával azért egyéb gondok is akadtak – képtelen volt csapatkapitánya és leggólerősebb csatára, Lionel Messi megtartására. Az argentin labdarúgó a katari pénzekkel kitömött Paris Saint-Germainhez igazolt.

Lionel Messi Bajnokok Ligája sportgazdaság UEFA
Kapcsolódó cikkek