Az erdőtüzek füstje először szombaton borította el Krasznojarszkot. A jakutföldi természeti katasztrófa füstjét a krasznojarszki terület mintegy ezer településén és lakókörzetében, de Irkutszk és Szverdlovszk megyében, valamint Hakaszföldön és Tuvában is lehetett érezni. 

Fotó: Anadolu Agency / AFP

A NASA műholdfelvételei szerint az orosz távol-kelet erdőtüzeinek égéstermékei elérték az Északi-sarkot is, amire eddig nem volt példa.

A katasztrófahelyzet miatt Jakutföldön hétfőn regionális szintű rendkívüli állapotot vezettek be. Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte, hogy a kormányzati tartalékalapból pótlólagos eszközöket fordítsanak az erdőtüzek oltására, a légi megfigyelésre, valamint arra, hogy a régiók az oltáshoz szükséges felszerelést kapjanak.

Fotó: Anadolu Agency  / AFP


Putyin utasításba adta, hogy augusztus 15-ig vizsgálják meg, szükség van-e újabb katonai erők bevetésére a lángokkal folytatott küzdelemben. 
Az orosz elnök egyúttal elrendelte a görögországi erdőtüzek oltásában segédkező orosz tűzoltó alakulat megerősítését.  A moszkvai tájékoztatás szerint Micotákisz köszönetet mondott az orosz támogatásért.

A Szarov városához tartozó területeken hétfőre virradóra lokalizálták az erdőtűz fészkét. A lángok egy villámcsapás nyomán a Mordvinföldi Szmidovics állami természetvédelmi területről terjedtek át Szarov környékére.
Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szerint Amur megyében viszont árvíz pusztít. Hétfőre 14 településen mintegy 200 lakóépületet öntött el az ár, és hozzávetőleg 30 település vált közúton megközelíthetetlenné az áradás miatt. Ez nagyjából duplája a pénteken közzétett adatnak.