Közélet

Sokat költünk nyáron külföldön

Érdemes külföldön kártyával fizetni, valószínűleg jobban járunk, mint a készpénzfelvétellel. Nem rossz ötlet a mobilfizetés alkalmazása sem.

A K&H szerint nyaranta másfélszer többet költünk külföldön bankkártyával és 30 százalékkal több pénzt veszünk fel külföldön, mint az év többi hónapjában – derül ki a bank közleményéből.

Fotó: Shutterstock

A K&H kiemeli, hogy ez a trend nyilván megtört a tavalyi, járvánnyal sújtott évben, ám az idén már újra van lehetőség utazni, még ha nem is olyan mértékben, mint a pandémiát megelőzően. 2019-ben a bank ügyfelei 10 milliárd forintot költöttek külföldön a nyári hónapokban és 2,3 milliárdnyi készpénzt vettek fel Magyarországon kívül. Ez a vásárlások terén 47, a készpénzfelvétel terén 27 százalékkal magasabb volt 2019 többi hónapjához képest.

A 2020-as év megpróbáltatásai után az idei év még mindig nem a teljes lazulásé lehet, azonban már vélhetően sokan elindulnak, hogy végre külföldön is nyaralhassanak. Az országhatárokon túli bankkártyahasználat növekedni fog, a biztonságos használatra vonatkozó ökölszabályokat pedig nem szabad elfelejteni

– mondta Árva András, a K&H lakossági marketingszegmensének vezetője.

Az utazás előtt érdemes megnézni, hogy a külföldi készpénzfelvételnek milyen költségei vannak, azonban ahol csak lehet, kártyával fizessünk – olvasható a közleményben, mely arra is felhívja a figyelmet, hogy a mobilfizetés használata, ami több kártyával is összeköthető, akár még biztonságosabb is lehet, hiszen amennyiben jelszóval vagy képernyőkóddal védett a telefonunk, úgy azt nem lehet fizetésre használni, ellentétben a bankkártyákkal, melyek 15 ezer forintig PIN-kód nélkül is használhatók.

utazás fizetés bankkártya készpénzfelvétel külföldön mobilfizetés K&H
Kapcsolódó cikkek