Ha körbenézünk a világban, láthatjuk, hogy azokban az országokban sem emelkedett az esetszám az idősek körében, ahol csak kínai oltással oltottak. Semmi alapja nincs annak a kijelentésnek, hogy a kínai vakcina nem hatékony 

– mondta Szlávik János infektológus főorvos a Mandinernek. Hozzátette, akiknek koruknál vagy az immunrendszerüknél fogva alacsonyabb a védettségük, nekik mindenképpen javasolt a harmadik oltás. Az elhíresült két kínai vakcinát kapók közül sokan úgy gondolják, nem védettek, ezért ők, ha kérik, kaphatnak harmadikként egy más típusú vakcinát is – mondta.

A szakember szerint 

teljesen felesleges megnézetni az antitestszintet, hiszen az oltások – ha a megfertőződést nem is –, de a kórházba kerülést és a tragikus végkimenetelt nagyon magas százalékban megakadályozzák. 

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Hozzátette, hogy ez így van azokban az országokban is, ahol csak kínaival oltottak. Szlávik a delta-variánsról  elmondta, hogy enyhébb tüneteket okoz, mint korábbi rokonai. „Ez a titka annak, hogy gyorsabban is tud terjedni, mint a már jobban ismert változatok. Bár megvannak a klasszikus tünetek: íz- és szaglás-vesztés, leginkább mégis egy nyári náthához hasonlítható a vírus okozta betegséglefolyás. Sokan emiatt nem is gondolják, hogy betegek, szűrni sem mennek” – mondta. 

Szlávik János hangsúlyozta, hogy egyre inkább úgy néz ki, hogy lesz negyedik hullám. Hozzátette, hogy nagyon sok országban már elindult, és „bármilyen jók a számok Magyarországon, sajnos elkerülhetetlen.” Külföldi példák közül elmondta, hogy például Izrael szigorú lezárásokkal reagálnak az újabb hullámra, míg az angolok úgy gondolták, hogy elég volt, nem zárják le az országot, terjedjen a vírus, ahogy tud.

Itthon, aki túlélte az elmúlt két évet, mindenki arra gondol, hogy próbáljuk lezárások nélkül megúszni ezt a hullámot

– mondta.