A szentatya szeptember 12-én látogat Budapestre, 13-án, 14-én és 15-én pedig Szlovákiában turnézik, a főváros mellett három nagyvárosba is ellátogat. Északi szomszédunk azonban teljes védettséghez köti a Ferenc pápával való találkozást. Ehhez arra van szükség, hogy még augusztus vége előtt megkapja az adott személy mindkét oltást, vagy az egydózisú Johnson and Johnson vakcinát.

Fotó: Alberto Pizzoli / AFP

A pápai látogatás miatt a szlovák egészségügyi tárca most lehetőséget biztosít Szlovákia lakosainak, hogy előzetes regisztráció nélkül felvegyék a Johnson and Johnson egyadagos oltóanyagát– számolt be róla az Új Szó.

Azok a szlovák állampolgárok, akik vasárnapig élnek ezzel a lehetőséggel, a szeptemberi pápai látogatás idején már teljes védettséget fognak élvezni, és így részt vehetnek a rendezvényeken

– ismertette Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője. 

Azoknak az oltatlan érdeklődőknek, akik szeretnének részt venni a pápai látogatáshoz kötődő rendezvényeken, a napokban utoljára nyílik lehetőségük beoltatni magukat. A 12 évnél idősebb látogatók számára kötelező a védőoltás

– figyelmeztetett a közelgő határidőre a szóvivő.

Az egészségügyi minisztérium közleménye alapján az előzetes regisztráció nélküli, egyadagos vakcinával történő oltásra pénteken Pozsony mellett Zsolnán, Nagymihályon, Iglón és Besztercebányán lesz lehetőség. A hétvége során további oltópontokon is fogadják a nem regisztrált érdeklődőket. Az egyadagos vakcina 18 éves kortól igényelhető. Az oltakozóktól az egészségbiztosítási kártyájukat és a személyi igazolványukat fogják kérni.

Ráadásul Szlovákiában más lehetőségek is vannak a pápával való találkozásra, az augusztusban elindított vakcinalottó nyereményeiből akár egy többnapos vatikáni utazás is könnyen megvalósítható.