A Budapesti Fejlesztési Központhoz (BFK) kerül a 2-es metró és gödöllői HÉV fejlesztése a Budapesti Közlekedési Központtól (BKK) – olvasható Vitézy Dávid Facebook oldalán.

Fotó: Vitézy Dávid Facebook oldala

A döntést – melynek értelmében a gödöllői és csömöri hévet összekötik a metróval – a térség országgyűlési képviselője, Szatmáry Kristóf kezdeményezte. A kormány döntése értelmében így állami beruházásként megvalósuló fejlesztés kapcsán így 

a szükséges tervezési szerződések és megszerzett engedélyek átruházásáról péntek reggel írtak alá a megállapodást Walter Katalin BKK vezérigazgatóval.

Megállapodás született a további együttműködésről és az elkészült tervdokumentációk használatáról is, a következő lépés pedig a Fővárosi Önkormányzattal, a BKK-val és az érintett X., XIV. és XVI. kerületi önkormányzatokkal kötött, a a beruházás részletes műszaki tartalmáról szóló megállapodás lehet. A beruházás további tervezésére és előkészítésére 4,6 milliárd forintnyi uniós forrás áll rendelkezésre.

A projekt – mely a Budapest belvárosa, a külső kerületek (X., XIV. és XVI.) és Csömör, Gödöllő, Kistarcsa, Kerepes, Mogyoród közötti gyors, átszállásmentes közlekedés megteremtését célozza – keretében a tervek szerint össze lesz kötve a jelenlegi metróvonal a hévvel.

Mindez elsősorban a jelenlegi HÉV nyomvonalának újjáépítését jelenti, a megállók akadálymentesítése, P+R autóparkolók, B+R kerékpártárolók létesítése mellett. A megállók helye is változhat sok helyen, alkalmazkodva a településszerkezet változásához.

Fotó: Vitézy Dávid Facebook oldala/BFK

A jelenlegi metrószakaszon létesülne egy új megálló Törökőr néven, ott, ahol az M2-es metró a ceglédi vasútvonal bevezető szakasza alatt halad át. A gyorsvasút a jelenlegi Örs vezér téri végállomás előtt elkezdené az emelkedést, majd a Kerepesi út és a Nagy Lajos király útja fölött átívelve, 

a jelenlegi HÉV-végállomás fölött érné el az új Örs vezér tere megállót.

Az új Rákosfalva megálló a mostaninál beljebb kapna helyet, majd egy szintén új, a körvasútra átszállást lehetővé tevő megálló következne az Egyenes utcai lakótelepnél. Onnantól 

a felszín alatt folytatódna a gyorsvasút, hogy a XVI. kerület két részét ne vágja el egymástól. 

Azon a szakaszon a sashalmi Thököly útnál és a mátyásföldi Jókai Mór utcánál állnának meg a szerelvények. A mostani Imre utcai megálló valamivel kijjebb helyezésével jönne létre az Erzsébetliget megálló, már a felszínen. A H9-es, csömöri ágon Cinkota alsó helyett a beépült Csabaligetnél állnának meg a járművek, Árpádföldhöz közelebb.

A beruházás azonban, méretéből adódóan is, nem holnapra lesz kész. A tervek 2023-ig kell, hogy elkészüljenek, ezt követően indulhat az építkezés és a járművek beszerzésének évekig tartó folyamata.