Az iskolában a szülők maguk tesztelték a gyerekeket, így derült ki, hogy sok a fertőzött, ezután került népegészségügyi karantén alá az intézmény

– mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja a Spirit FM Aktuál című reggeli műsorában, miután kiderült, karanténba került egy pilisborosjenői általános iskola.

Az ATV.hu beszámolója szerint Nagy Erzsébet hangsúlyozta, 

hivatalos információt nem kapott a PDSZ, a problémát a tanárok és a szülők jelezték nekik. Miután az általános iskolában a szülők tesztelték a gyerekeket, nem maradt rejtve a fertőzés. 

Fotó: Teknős Miklós / MTI

Mindössze két osztály maradt a pilisborosjenői intézményben, és a szakember úgy tudja, most kezdtek visszatérni az oktatásba az elsősök is – velük kezdődhetett a járvány. Nagy Erzsébet szerint ​​egyre több iskolában rendelnek el rendkívüli szünetet a Covid miatt, de ezt már jelezni sem merik az oktatók. 

Nincs olyan nagyobb település, ahol ne jelezték volna, hogy bizony el kellett küldeni osztályokat karanténba

 – mondta. A iskolában ​​​​​​kiderültek a pozitív esetek, így kénytelenek voltak járványügyi intézkedéseket is elrendelni a szakember szerint.

A szakszervezet országos választmányi tagja emlékeztetett: rendkívüli szünetet az Oktatási Hivatal rendelhet el, pedig korábban az igazgatónak is joga volt ehhez. A karantén elrendelése a Nemzeti Népegészségügyi Központ feladata – ők intézkedtek a pilisborosjenői iskola esetében is. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha van tesztelés, de ez hivatalosan az érintett intézményben és máshol sem történt meg – mondta Nagy Erzsébet. Épp ezért nem érti a szakszervezet, hogy miért van szükség a digitális oktatás tiltására.

Ez a tanévkezdés több szempontból is más lesz

A járványhelyzet esetleges romlása miatt kérjük felelősségteljes hozzáállásukat a fertőzés terjedésének megakadályozására iskolánkban! Ha gyermekük beteg (torokfájás, láz, köhögés stb.), tartsák otthon!

– írta körlevelében a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium igazgatója. A fővárosi intézmény hangsúlyozza, hogy 

minden diáknál legyen maszk, illetve a szülőket arra kéri, jelezzék, ha a gyermek vagy az egy háztartásban élők közül valaki igazoltan koronavírusos. Ebben az esetben kizárólag orvosi igazolással mehet újra iskolába a tanuló.

Szeptemberben körülbelül másfél millió diák számára jelenléti oktatással indul a tanév. 

Nem lesz kötelező a maszkviselés, és belépés előtti testhőmérést sem írnak elő a szabályok. 

A 2021–2022-es tanévre a kormány jelenléti oktatásra készül az intézményekben, összesen 323 ezer óvodás, 719 ezer általános iskolás és 407 ezer középiskolás kezdi meg az évet. A felsőoktatásban nappali képzésben valamivel több mint 200 ezer hallgató tanul, idén gólyaként több mint 75 700-an nyertek felvételt, a pótfelvételi eljárásban több mint 6100-an. Bár a legtöbb iskola újra megnyitja kapuit a virtuális tér helyett, ez a tanévkezdés most még is más lesz, mint eddig.

Az iskolabezárások elkerülése érdekében folytatódik az oltások beadása az iskolákban.