Az agresszív orosz politikai törekvésekkel szemben fel kell lépnie az Európai Uniónak, valamint közös stratégiát kell kialakítani a jövőbeli demokratikus Oroszországgal kapcsolatban, míg Kína esetében a globális problémákat érintő együttműködés mellett fontos az emberi jogok megsértésére is rámutatni – olvasható az Európai Parlament csütörtöki állásfoglalásában.

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP

Oroszországgal kapcsolatban a képviselők hangsúlyozták, hogy olyan stratégiát alakítson ki az Unió, mely számol az ország demokratikus átalakulásával, ám jelenleg az Egyesült Államokkal és más hasonló szövetségesekkel ellensúlyozni kell a demokrácia és az európai politikai berendezkedés gyengítésére törő orosz és kínai törekvéseket, illetve meg kell fontolnia újabb szankciók kivetését is. 

Az orosz földgáztól, kőolajtól és egyéb nyersanyagtól való függőséget pedig fel kell számolni amíg Vlagyimir Putyin hatalmon van.

Kínával kapcsolatban szintén új uniós stratégiára van szükség, hat fő kérdésben: együttműködést a globális problémák terén, szerepvállalást a nemzetközi normák és az emberi jogok témájában, az uniós kockázatok és sebezhetőségek beazonosítását, partnerségek kiépítését a hasonló gondolkodású országokkal, az uniós stratégiai autonómia előmozdítását és az alapvető európai érdekek és értékek védelmét.

Az EP szerint az együttműködést az emberi jogok, az éghajlatváltozás, a nukleáris leszerelés, az egészségügyi válságok és a multilaterális intézmények reformja témájában kell folytatni Pekinggel, ám hiába stratégiai fontosságú az EU és Kína közötti viszony, 

a felek közötti átfogó beruházási megállapodás ratifikációs folyamata addig nem indulhat el, amíg Peking fel nem számolja az EP-képviselők és az uniós intézmények elleni szankcióit.

A képviselők végezetül elítélték az emberi jogok rendszerszintű megsértését Kínában, ugyanakkor rendszeres párbeszéd megkezdését sürgették az EU és Kína között.