Közélet

Afganisztán: Pandzsír is elesett

Az utolsó ellenálló tartomány elestével teljessé válhat a Talibán uralma az országban. Az ellenállók vezetője egyelőre nem kommentálta a csoport kijelentését.

Pandzsír teljes kontrolljáról számolt be a tálibok szóvivője az Al-dzsazíra  információi szerint, amit a közösségi médiában hétfőn a tartomány kormányzójának székhelyénél látható tálib harcosok képe is megerősített.

Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP

A Talibánnal szembeni ellenállást vezető Ahmad Maszúd nem szólalt meg az ügyben, ugyanakkor az általa vezetett Nemzeti Ellenállás Frontja hétfőn elismerte, hogy komoly harctéri veszteségeket szenvedett, és tűzszünetre tett javaslatot. A csoport szóvivője is életét vesztette a harcokban.

A szovjeteknek és a tálibok korábbi uralmának is ellenálló tartományban az ellenállók a megfigyelők szerint is rosszul állnak, az odamenekülő volt alelnök, Amrullah Szaleh pedig humanitárius válság bekövetkeztetésére figyelmeztetett, miután az iszlamisták több ezer embert kényszerítettek otthonaik elhagyására.

A Talibán bejelentését követően a Nemzeti Ellenállás Frontja közölte, hogy továbbra is jelen van stratégiai pozíciókban és folytatja a harcot.

talibán Afganisztán Pandzsír-völgy Ahmad Maszúd
Kapcsolódó cikkek