Katonai drónok gyártását helyezi Ausztráliába a Boeing a társaság szerdai közleménye szerint – írja a Kyodo News. A létesítmény várhatóan a kontinensnyi ország Queensland államában jön létre, hiszen a hadiipari cég az állam kormányával közösen fog a beruházásba, melynek során az első Észak-Amerikán kívüli hasonló gyárát felhúzza.

Fotó: Shutterstock

Az üzemben a társaság és az ausztrál légierő közös fejlesztésű drónját, a Hűséges Kísérőt fogják gyártani, mely az első ausztrál tervezésű katonai repülő az elmúlt 50 évben.

A bejelentés alig egy héttel követi az Ausztrália, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia által kötött trilateriális biztonsági egyezmény, az AUKUS megalakulását, melynek értelmében atommeghajtású tengeralattjárókhoz is jutnak az ausztrálok, szakértők szerint Kína növekvő erejét ellensúlyozandó.

Scott Carpendale, a Boeing hadiipari részlegének ausztráliai vezetője a beruházás kapcsán szintén azt emelte ki, hogy a vállalat elkötelezett az ország önálló védelmi képességeinek javítása mellett. Jelenleg hat eszköz áll fejlesztés alatt az ausztrál légierő számára az első tesztrepülését idén februárban végrehajtó drónból, amit Carpendale szerint élénk érdeklődés kísér számos ország részéről.

A gépek mesterséges intelligencia segítségével támogatják a hagyományos gépek küldetéseit és többek között felderítésre vagy akár az ellenséges tűz felfogására is alkalmasak.