A Pentagon két dróntámadással torolta meg a kabuli reptér ellen elkövetett terrormerényletet, melyben 13 amerikai katona is életét vesztette. A hivatalos amerikai jelentések szerint az egyik támadásban halálos légicsapást mértek a kelet-afganisztáni Nangarhár tartományban az Iszlám Állam egyik tagjára, aki a Pentagon gyanúja szerint részt vett az amerikai erők ellen Kabulban elkövetett támadások megtervezésében. A megölt dzsihadista személyazonosságát azonban mindeddig nem sikerült ténylegesen bizonyítani.

Fotó: New York Times

A  New York Times és a Washington Post oknyomozó riportja szerint azonban 

az Egyesült Államok második légitámadása súlyosan célt tévesztett, és ártatlan életeket követelt

A helyszíni vizsgálatok kétségbe vonják az amerikaiak azon álláspontját, miszerint az augusztus 29-i dróntámadás sikeres hadművelet volt, mellyel megakadályoztak egy újabb, a kabuli reptér ellen irányuló merényletet. A támadás egy lakónegyedet ért, és megsemmisítette azt a fehér Toyota Corollát, mely állítólagosan robbanószereket rejtett. A Times és a Post vizsgálatai alapján azonban semmilyen jel nem utal arra, hogy a légitámadás egyik áldozatának, a 43 éves Zemaraj Ahmadinak — aki a kaliforniai Nutrition and Education International nevű segélyszervezetnek dolgozott — bármi köze lett volna az iszlám terrorszervezethez.

Noha az amerikaiak semmilyen információval nem rendelkeztek Ahmadi személyazonosságával kapcsolatban, meg voltak győződve arról, hogy iszlamista merényletre készül. Amit az amerikai titkosszolgálatok gyanús tevékenységnek ítéltek, az valójában Ahmadi egy átlagos napja lehetett: 

a biztonsági kamerafelvételek bizonyítják, hogy a humanitárius szervezet munkatársa nem robbanóanyagokat, hanem víztartályokat pakolt be az autójába, hogy biztosítsa az ivóvízellátást családja számára.

Fotó: BBC

A Pentagon szerint a dróntámadás egy másodlagos robbanást is előidézhetett; a hivatalos amerikai álláspont szerint ez okozhatta a civilek halálát. A helyszíni szakértői csoportok vizsgálata azonban minderre rácáfolt.

Nincs bizonyíték arra, hogy történt volna másodlagos robbanás:

a lakóépület falai nem omlottak össze, és a környező növényzetet sem érte kár, csupán a bejárati kapun esett horpadás. Egy a New York Timesnak nyilatkozó brit biztonságpolitikai szakértő szerint kétségbe vonható, hogy a titkosszolgálatok hiteles információk alapján döntöttek a légitámadás szükségességéről. Noha az USA szerint mindössze három civil áldozata volt a Pentagon válaszcsapásának, tényleges számuk valójában eléri a tízet: Ahmadi és 3 gyermeke, valamint Ahmadi testvérének gyermekei is életüket vesztették a dróntámadásban.

Ahmadi megölésével nem sikerült további támadásokat megakadályozni: másnap az Iszlám Állam afganisztáni szervezete hat rakétát lőtt ki a kabuli repülőtér irányába, melyből ötöt sikerült kivédenie a légvédelmi rendszernek.

A bizonyítékok mind arra utalnak, hogy az Egyesült Államok leghosszabb háborújának utolsó támadása ártatlan életeket követelt.