BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csaknem húsz évet kellett várni az újabb népszámlálásra Észak-Macedóniában

A vasárnap kezdődött népszámlálás szeptember 30-ig tart.

Tizenkilenc év után kezdődött népszámlálás Észak-Macedóniában, a cenzust áprilisról halasztották szeptemberre a koronavírus-járvány miatt.
 

A népszámlálást április 1-jétől 21-ig tartották volna meg, az erről szóló törvényt tavaly fogadták el, ám az ellenzék szerint meggondolatlanság lett volna a koronavírus-járvány idején cenzust tartani. Többszöri bírálat után a kormányfő engedett, és bejelentette a halasztást. A vasárnap kezdődött népszámlálás szeptember 30-ig tart a nyugat-balkáni országban.

Fotó: AFP

 

A népszámlálás egyik legfontosabb eredménye az albán kisebbség létszámnövekedési mutatója lehet.

A legutóbbi népszámláláskor, 2002-ben, a kétmilliós ország lakosságának negyede vallotta magát albán nemzetiségűnek, de a statisztikák szerint már a lakosság harmada albán.

Emellett fontos lehet az is, hogy az utóbbi majdnem húsz évben hányan vándoroltak külföldre, a diaszpórában élők számát illetően ugyanis csak találgatások vannak. A 2002-es népszámláláskor az ország lakossága 2 022 547 volt. A mostani népszámlálás eredményeit a várakozások szerint 2022 végén vagy 2023-ban teszik közzé.

Észak-Macedónia idén márciusban csatlakozott a NATO-hoz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.