Bár semmi nem helyettesít egy igazi fociedzést, egy edző nem tudja minden játékosának a teljesítményét egy időben nyomon követni. A New Atlas számolt be arról a holland innovációról, mely forradalmasíthatja a fociedzéseket. A SportsTalentVision elnevezésű holland startup hozta létre a Jogót, melynek segítségével folyamatosan nyomon követhető egy adott játékos teljesítménye egy cipőtalpba beillesztett szenzor segítségével. 

Fotó: Jogo

A szenzorrendszer három fő részből áll: a stoplis cipőbe épített talpbetétből, vízlepergető szenzorból és egy iOS/Android appból, amely megjeleníti az összegyűjtött információt. A szenzor beillesztését követően a talpbetét benne maradhat a cipőben, míg az el nem használódik. Mindegyik szenzor másodpercenként mintegy 1000 adat rögzítésére képes, a súlya mindössze 4 gramm, és 30 óráig bírja töltés nélkül. 

A szenzorban található inerciális mérőegység (IMU) érzékeli és méri az átlagsebességet a sportoló tevékenysége közben: a gyorsulást, a lassulást, a labdaérintések számát, a rúgás erejét, az összesen megtett távolságot, stb.  Az összes adat bluetoothon keresztül kerül be az appba, így az edző később kielemezheti és összehasonlíthatja játékosainak teljesítményét.

A projekt támogatására a közösségi finanszírozás keretein belül van lehetőség: egy készletért jelenleg 84 eurót, azaz nagyjából 30 ezer forintot lehet felajánlani, ami körülbelül 30 százalékkal kevesebb a tervezett fogyasztói árnál. Amennyiben a Jogo elég támogatást tud szerezni ahhoz, hogy a gyártást megkezdje, az intelligens talpbetétek kiszállítására decemberben kerülhet sor.