Egyelőre nincs konkrét időpontja a korlátozások szigorításának – közölte Ihor Kuzin országos tiszti főorvos, az ukrán egészségügyi miniszter helyettese egy hétfői tévéműsorban. Szavai szerint az bizonyos, hogy hamarosan a legenyhébb, „zöld” kategóriából az ország már az eggyel rosszabb besorolású, „sárga” kategóriába kerül, amelyben szigorúbb korlátozások vonatkoznak egyebek mellett a tömegrendezvények és az edzőtermek látogatására. 

Biztosított egyúttal afelől, hogy az üzleti szféra és a beoltottak számára könnyítések lesznek, például nem szabja majd meg a tárca, hányan tartózkodhatnak egyszerre egy légtérben ott, ahol az alkalmazottak és a látogatók védettek a koronavírussal szemben. Hozzáfűzte, hogy ez még kidolgozás alatt áll. 

Fotó: Balázs Attila

A járvány tavaly tavaszi kitörése óta a betegségben elhunytak száma Ukrajnában meghaladta az 54 ezret. Az egészségügyi hatóságok hétfő reggel kiadott jelentésükben arról számoltak be, hogy vasárnap 773 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a megbetegedések száma a járvány kezdete óta 2 298 307-re nőtt. Az elhunytak száma 18-cal, 54 001-re emelkedett. Kuzin leszögezte, hogy nincs konkrét szám arra vonatkozóan, mennyi új megbetegedés után lehet zárlatot bevezetni Ukrajnában. 

Meggyőződését fejezte ki ugyanakkor, hogy a legsúlyosabb, „vörös” kategóriába november előtt nem kell átsorolni az országot. Később Viktor Ljasko egészségügyi miniszter egy másik televíziónak nyilatkozva közölte, hogy Ukrajna már jövő hétfőn „sárga” besorolásba kerülhet. 

A tárca erre tett javaslatot, a döntést a héten összeülő kormányzati válságstáb hozza meg – mondta a tárcavezető.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 
5 581 418-an kapták meg valamely védőoltás első, 4 208 085-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 41 787 embert oltottak be az országban.