Norvégiában hétfőn választásokat tartanak, és az előrejelzések szerint nehéz dolga lesz Erna Solberg konzervatív kormányának, hogy megtartsa parlamenti többségét. Solberg jobboldali pártokból álló koalícióját baloldali koalíció válthatja fel, melynek élén Jonas Gahr Støre áll — írja a euronews.

Fotó: Hkon Mosvold Larsen / NTB  / AFP

Solberget 2013-ban választottak meg először, majd 2017-ben ismét ő szerezhette meg a kormányfői pozíciót.

Solberg 2004 óta áll a Konzervatív Párt élén, és a leghosszabb ideje tölti be a miniszterelnöki pozíciót Norvégiában. 

A hivatalban eltöltött hosszú idő és a piaci liberalizmus elvei alapján való kormányzása miatt Margaret Thatcher brit miniszterelnök után csak "Vas Ernának" becézik Norvégiában.

Bár Norvégia viszonylag sikeresen kezelte a koronavírus-járványt, Solberg népszerűsége mégis megcsappant. Ennek oka az állami szektorban bevezetett reformok, illetve a gazdasági egyenlőtlenség problémája. Solberget kritika érte amiatt is, hogy áprilisi születésnapján megszegte a fizikai távolságtartásra vonatkozó előírásokat. 

A választások jelenlegi állása szerint Støre Munkáspártja 49 mandátumot szerzett meg, míg Solberg Konzervatív Pártja csupán 45-öt. 

Ez a szám jóval elmarad a többség megszerzéséhez szükséges 85 mandátumtól.

Amennyiben nem a Konzervatív Párt nyer, jelentős változások jöhetnek az energiapolitika terén. A zöld-vörös koalíció megválasztása esetén a kormány egyik legfontosabb megoldandó ügye az olajipar kérdése lesz, mely az ország bruttó hazai termékének (GDP) 14 százalékát teszi ki és több mint 160 ezer embernek ad munkahelyet.

Noha Norvégia Nyugat-Európa legnagyobb kőolajkitermelő országa, a norvég lakosság jelentős része nem támogatja az olajkitermelést: a friss közvélemény-kutatások eredményei szerint 

az 5,3 milliós norvég lakosság 35 százaléka támogatná az olajipar megszűnését.

A pártok közül a Zöld Párt képviseli a legradikálisabb álláspontot az olajszektor ügyében: a párt 2035-ig felszámolná az iparágat. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) is úgy véli, hogy szükséges leállítani a fosszilis tüzelőanyagok kitermelését, amennyiben a globális felmelegedést sikerül keretek közé szorítani.

Fotó: Tom LITTLE / AFP

Noha sem Stolberg, sem Støre céljai közt nem szerepel az olajkitermelés leállítása, lehetséges koalíciós partnereik — a Zöld Párt, a Munkáspárt és a Liberális Párt — támogatnák az olajipar felszámolását. Ulrikke Torgersen, Stavanger zöldpárti jelöltje szerint az olaj ideje lejárt. 

Több évtizedig a javunkra szolgált, de sajnos láthatjuk, hogy tönkreteszi a környezetet.

— mondta.

Az olajipar képviselői és a lobbisták szerint a norvég olajipar alacsony széndioxid kibocsátása miatt viszonylag környezetbarátnak számít más olajnagyhatalmakkal összevetve, és amíg nem áll rendelkezésre megfelelő alternatíva, folytatni kell kitermelését. Anniken Hauglie, a Norsk Olje & Gass olajlobbi elnöke szerint először más fosszilis energiahordozóktól, például a széntől kell megválni.