Az Kréta szigetének délkeleti részén, Avri városától mindössze 22 kilométerre északnyugatra volt az epicentruma annak a földrengésnek, amely hétfő reggel, pár perccel 9 óra után rázta meg a görögországi szigetet. A földmozgás fészke viszonylag sekély mélységben, a földfelszín alatt 5 kilométerre lehetett. Az első rengéseket több másik követte, ezek közül a legerősebb 6,2-es erősségű volt a sziget északi felén, Hérakleion városától 21 kilométerre. A percekig tartó földmozgást a hírek szerint még a görög szárazföldön, sőt, még Törökországban is lehetett érezni. 

Bár Görögországban gyakoriak a földrengések, ritkán okoznak súlyos károkat. Az idén már több földmozgást is jelentettek a térségből. A hétfői az első hírek szerint több épületet megrongált. A Kathimerini tájékoztatása szerint több ember is az összedőlt épületek alatt rekedt. Az utórengések még egy órával az első földmozgás után is érezhetők voltak.

Kréta az európai utazók kedvelt célpontja, ahol egészen októberig tart a turisztikai főszezon; az athéni kormány rendelkezései szerint az ország, így a görög szigetek is nyitva állnak az uniós állampolgárok előtt, akik védettségi igazolvánnyal vagy negatív koronavírusteszt felmutatásával léphetnek be az országba.