Hamarosan az Egyesült Államokban is megkezdődhet a harmadik adag vakcina beadása. Az Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) szerdán engedélyezte, hogy idősek és más veszélyeztetett csoportokba tartozók kapjanak emlékeztetőoltást – írta meg az AP.

Fotó: Kovács Tamás

65 évnél idősebb amerikai állampolgárok, fiatal felnőttek, akiknek valamilyen alapbetegségük van, illetve mindazok, akik munkájukból adódóan különösen kitettek a koronavírus-fertőzésnek – az ezekbe a csoportokba tartozóknak engedélyezte a harmadik adag vakcina felvételét az amerikai Élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet. Bár ez hatalmas előrelépésnek minősül, még számos adminisztratív akadályt kell leküzdeni a gyógyszerek kiadása előtt.

Ahogy egyre többet tudunk a vakcinák biztonságosságáról és hatékonyságáról, beleértve ebbe az emlékeztető oltások működését is, úgy tudjuk újraértékelni a gyorsan változó tudományos eredményeket

– mondta Dr. Janet Woodcock, az FDA biztosa. Azt is hozzátette, hogy a felügyelet engedélye az egészségügyi alkalmazottakra, tanárokra, a hajléktalanszállókon, illetve börtönökben dolgozókra terjed ki. A Pfizer- és Moderna- vakcinák harmadik dózisa eddig is hozzáférhető volt legyengült immunrendszerűeknek, például rákbetegeknek vagy szervátültetésen átesetteknek. A harmadik oltás a második adag Pfizer vakcina felvétele után hat hónappal lesz kérhető.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban a harmadik oltások szélesebb körű terjesztésének visszafogását kérte, hogy a vakcina a szegényebb országoknak is hozzáférhető legyen.

Amerikában átlagosan 760.000 adag vakcinát osztanak ki naponta. Ez az érték április közepén 3.4 millió volt. Az állampolgárok 64 százaléka mindkét oltását megkapta, ez körülbelül 180 millió embert jelent.